keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

CAPSTONE-CubeSat laukaistiin koti Kuuta

Mikroaaltouunin kokoinen, vain 25 kiloa painava CubeSat[1] toimii ensimmäisenä avaruusaluksena, joka testaa ainutlaatuista, elliptistä Kuun kiertorataa osana Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment (CAPSTONE) -tutkimusta. NASAn Artemis -ohjelmaan kuuluvan Kuuta kiertävän Gatewayn polunetsijänä CAPSTONE auttaa vähentämään tulevien avaruusalusten riskiä validoimalla innovatiivisia navigointitekniikoita ja varmistamalla tämän halon muotoisen kiertoradan dynamiikan.

Rata, joka tunnetaan muodollisesti englanninkielisellä termillä Near Rectilinear Halo Orbit (NRHO) (lähes suoraviivainen halo-rata), on huomattavan soikea. Sen sijainti tarkassa tasapainopisteessä Maan ja Kuun gravitaatiokentässä tarjoaa vakautta pitkäaikaisiin tehtäviin, kuten Gateway, ja sen ylläpito vaatii vain vähän energiaa. 

Kuun kiertoradan erilaiset radat, joita on käytetty (oikealla) avaruustutkimuksessa. NRHO-rata tulee olemaan käytössä ensimmäisen kerran CAPSTONE-satelliitin myötä. Kuva NASA.

CAPSTONE:n rata kulkee Kuun napojen kautta ollen noin 1 652 km etäisyydellä pohjoisnavasta ja 71 862 km etelänavasta. Satelliitin kiertoaika on noin 7 vrk, ja rata yhdistää läheisen ja retrogradisen[2] kaukaisen (kuva) kiertoradan energiatehokkuuden. Läheiselle radalle Kuusta päätään vähäisemmällä polttoaineen kulutuksella mutta sitä kuluu radan ylläpitoon. Kaukainen ympyrärata on puolestaan energiatehokas toiminta-aikana mutta sinne päästäkseen avaruusalusten pitää käyttää runsaasti polttoainetta.

Neljän kuukauden matkan jälkeen CAPSTONE asettuu radalleen kiertää Kuun ympäri vähintään kuusi kuukautta varmistaakseen kiertoradan ominaisuudet. Tarkemmin sanottuna se todentaa teho- ja propulsiovaatimukset kiertoradan ylläpitämiseksi NASAn mallien ennusteiden mukaisesti, mikä vähentää logistisia epävarmuustekijöitä. Se osoittaa myös innovatiivisten avaruusalusten ja avaruusalusten välisten navigointiratkaisujen luotettavuuden sekä viestintäkyvyn Maan kanssa. NRHO tarjoaa esteettömän näkymän Maahan Kuun etelänavan kattavuuden lisäksi.

Näiden uusien navigointiominaisuuksien testaamiseksi CAPSTONElla on toinen erillinen hyötykuormalentotietokone ja -radio, joka suorittaa laskelmia määrittääkseen, missä CubeSat on kiertoradalla. Vuodesta 2009 Kuuta kiertänyt NASAn Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) toimii vertailupisteenä CAPSTONElle. Tarkoituksena on, että CAPSTONE kommunikoi suoraan LRO:n kanssa ja hyödyntää tästä ristilinkistä saatua dataa mitatakseen kuinka kaukana se on LRO:sta ja kuinka nopeasti näiden kahden välinen etäisyys muuttuu, mikä puolestaan ​​määrittää CAPSTONEen sijainnin avaruudessa.

Näitä peer-to-peer-tietoja käytetään CAPSTONE:n autonomisen navigointiohjelmiston arvioimiseen. Jos onnistuu, tämä ohjelmisto, jota kutsutaan Cislunar Autonomous Positioning Systemiksi (CAPS), antaa tuleville avaruusaluksille mahdollisuuden määrittää sijaintinsa ilman, että niiden tarvitsee luottaa yksinomaan Maasta tapahtuvaan seurantaan. Tämä ominaisuus voisi mahdollistaa sen, että tulevat teknologian esittelyt voivat suorittaa itsenäisesti ilman tukea Maasta ja antaa maanpinnalla sijaitseville antenneille mahdollisuuden priorisoida arvokasta tiedetietoa rutiinisempaan toiminnan seurantaan nähden.

CUBESATia valmistellaan lentoa varten. Kuva NASA.

CAPSTONE laukaistiin 28.6.2022 Rocket Labin Electron-raketilla yhtiön Launch Complex 1:stä Uudesta-Seelannista. Erittäin kunnianhimoisella aikataululla CAPSTONE esittelee keskeisiä kaupallisia kykyjä. NASAn kumppanit testaavat huippuluokan työkaluja tehtäväsuunnitteluun ja operaatioihin, mikä tasoittaa tietä ja laajentaa mahdollisuuksia pienille ja edullisemmille avaruus- ja tutkimustehtäville Kuuhun, Marsiin ja muihin kohteisiin kaikkialla aurinkokunnassa.


Tehtävän tavoitteet:

  • Tarkista cis-kuun lähellä suoraviivaisen halo-kiertoradan ominaisuudet tulevia avaruusaluksia varten
  • Näytä tälle ainutlaatuiselle kiertoradalle saapuminen ja sen ylläpitäminen, joka tarjoaa erittäin tehokkaan polun Kuun pinnalle ja takaisin
  • Esittele avaruusaluksista avaruusaluksiin navigointipalveluja, joiden avulla tulevat avaruusalukset voivat määrittää sijaintinsa suhteessa Kuuhun ilman, että se luottaisi yksinomaan maasta tapahtuvaan seurantaan
  • Luo pohja tulevaisuuden Kuun operaatioiden kaupalliselle tuelle
  • Hanki kokemusta pienistä CubeSat-laukaisuista Maan kiertoradan ulkopuolelle, Kuuhun ja sen ulkopuolelle.

 

Huomautukset

[1] CubeSat on Kalifornian polyteknisen instituutin kehittämä järjestelmä, jossa yhden yksikön muodostaa 100 × 100 × 100 mm kokoinen moduuli. Moduuleja voidaan yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi kuten 1,5U, 2U, 3U, 6U ja 12U. Kirjain U tarkoittaa siis yksikkömoduulia ja numero niiden määrää. Rakentamalla pienikokoiset satelliitit tarkan moduulijaon mukaisesti, voidaan käyttää standardeja laukaisupaletteja niiden kiertoradalle toimittamiseen. Usein kantorakettiin voidaan sijoittaa useita laukaisupaletteja ja näin toimittaa avaruuteen useita, jopa kymmeniä pieniä satelliitteja ja vieläpä ”lähes ilmaiseksi” massiivisten hyötykuormien mukana.

[2] Retrogradinen tarkoitta tässä tapauksessa rataa, jonka kiertosuunta on vastakkainen Kuun ja Maan pyörimissuunnalle. Tällaista rataa on käytetty esimerkiksi Apollo-lennoilla ja sitä tullaan käyttämään tulevilla Artemis-tehtävään liittyvillä lennoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti