keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Webb-teleskoopin ottamat ensimmäiset kuvat julkaistiin

Webb teleskooppi yhtymä (NAS, ESA ja CSA) julkaisi ensimmäiset värilliset kuvat, jotka on otettu heinäkuun alussa teleskoopin hienovirityksen tultua tehdyksi. Julkaistu kuvapaketti sisältää parisen kymmentä eri havaintolaitteilla tuotettua kuvaa infrapunaisella aallonpituudella. Kuvien erotuskyky on vähintään yhtä hyvä kuin Hubblella otettujen kuvien mutta useimmiten selkeästi parempi kuin koskaan tähän mennessä infrapunaisella aallonpituuksilla otettujen kuvien.

Kuvapaketti on sen verran laaja, että kaikkien kuvien käsittely yhdessä artikkelissa ei ole järkevää, joten Avaruusmagasiini palaa yksittäisiin kuviin omilla artikkeleillaan lähiviikkoina.

Webbin syväkenttäkuva. Kuva NASA/ESA/CSA.

 

SMACS 0723

Webbin syväkenttäkuva on otettu galaksijoukosta SMACS 0723 Lentokalan tähdistöstä eteläiseltä tähtitaivaalta. Alueella on tuhansia galakseja ja osa niistä toimii gravitaatiolinsseinä. Gravitaatiolinssi vahvistaa vielä kauempana olevien galaksien kuvia, tosin samalla vääristäen niitä. Joka tapauksessa nämä gravitaatiolinssin synnyttävät kuvat ovat valoa, joka lähti matkaan maailmankaikkeuden ollessa alle miljardin vuoden ikäinen.

Kuva on otettu Webbin Near-Infrared Camera (NIRCam) instrumentilla ja se on koottu useasta eri ir-aallonpituudesta, joiden yhteinen valotusaika on 12,5 tuntia. Itse galaksijoukko (SMACS 0723) sijaitsee ”vain 4,6 miljardin valovuoden etäisyydellä ja joukon edessä ja takan on lisää galakseja eri etäisyyksillä.

Kuvassa on nähtävissä kaukaisten galaksien rakenteita, joita aikaisemmin ei ole pystytty näkemään. Nyt näkyviin tulleet rakenteet ovat tietysti hyvin varhaisesta galaksien kehitysvaiheesta, joten ne saattavat näyttää primitiiviltä.

NIRSpec-laitteiston tuottama spektri 13,1 miljardin valovuoden takaisesta galaksista. Kuva NASA/ESA/CSA.

Kuvien lisäksi NIRCAM tuottaa spektrejä. Uutena menetelmänä Near Infrared Spectrograph (NIRSpec) tuottaa spektrejä useista eri kohteista, tästä kuvasta jopa 48 galaksin spektrit samanaikaisesti. Tämä on mahdollista, koska laitteistossa on mikrosuljinjärjestelmä, jollaista ei aikaisemmin ole avaruudessa käytetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti