keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Venäjä jättää Kansainvälisen avaruusaseman

Moskovasta tulleiden tietojen mukaan Venäjä on jättämässä yhteistyön Kansainvälisen avaruusaseman ylläpidossa vuoden 2024 jälkeen. Syynä kansainväliset pakotteet ja jännittynyt tilanne USAn ja Venäjän välillä.

Kansainvälinen avaruusasema nykyisessä kokoonpanossaan. Kuva NASA.

 
Kansainväliselle avaruusasemalle suuntautuneet miehitetyt lennot ovat olleet nykyisen Venäjän avaruusohjelman ja etenkin miehitettyjen lentojen selkäranka, jonka poistuminen lamauttaa ja romuttaa Venäjän kyvyn miehitettyihin lentoihin hyvin nopeasti. Roskosmoksen johtaja Juri Borisov kertoi Putinille suunnitelmistaan rakentaa Venäjän oma avaruusasema, mutta sen valmistuminen vie ainakin vuosikymmenen aikaa. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Venäjän ei kykene avaruusasemaa rakentamaan.

Toistaiseksi NASA ei ole saanut virallista ilmoitusta avaruusyhteistyön päättymisestä. Venäläinen avaruusasiantuntija Vadim Lukaševitš kommentoi tietoja uutistoimisto AFPlle, että Venäjällä ei ole paikkaa minne lentää yhteistyön päätyttyä. Tällä hetkellä Venäjä avaruusviranomaiset voivat suunnitella tulevia toimintoja vain muutaman kuukauden ajalle, ja näissä olosuhteissa ei avaruusasemaa rakenneta. Samaa mieltä on myös avaruusanalyytikko Vitali Jegorov.

Miehitettyjen lentojen päättyminen jopa useiksi vuosiksi tai jopa kokonaan johtaa myös Baikonurin aseman vuokraamisen päättymiseen Kazakstanista. Kantoraketteja valmistavan Energia yhtiön pääsuunnittelija Vladimir Solovjov arvelee, että miehitettyjä ei niiden päätymisen jälkeen pystytä aloittamaan uudelleen muutaman vuoden kuluttua.

Roskosmoksen edellinen johtaja Dmitri Rogozin, sai potkut heinäkuun puolivälissä. Syitä potkuihin on varmasti useita, varsinkin korruption paljastuminen mutta ehkä myös räiskyvät lausunnot, joiden mukaan ISS voisi pudota hallitsemattomasti Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan. Hallitsemattomasta putoamisesta ei ole pelkoa, sillä asemaa voidaan ohjata ja se säilyttää ratansa, vaikka venäläisiä avaruusaseman osia ei olisikaan käytössä. Tosin asemaan päämoottorit ovat nimenomaan venäläisessä moduulissa, joten se jouduttaneen korvaamaan viimeistään yhteistyön päättymisen aikoihin. NASA on ilmoittanut käyttävänsä asemaa ainakin vuoteen 2030 asti. Avaruusaseman kokoaminen aloitettiin vuonna 1998, joten ei ole mikään yllätys, että joitakin oleellisia moduuleita jouduttaneen korvaamaan uudemmilla ennen pitkään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti