perjantai 22. heinäkuuta 2022

Webbin kuvat: Etäisin ja samalla varhaisin galaksi

James Webb avaruusteleskoopilla on onnistuttu havaitsemaan toistaiseksi etäisin ja samalla varhaisin galaksi. Galaksi tunnetaan nyt luettelotunnuksella GLASS-z13 ja nyt havaittu valo on lähtenyt noin 13,5 miljardia vuotta sitten, vain noin 300 miljoonan vuoden ikäisestä maailmankaikkeudesta. Tämä on noin 100 miljoonaa vuotta aikaisempi kuin mitä tähän asti etäisin kohde (galaksi HD1) on ollut. Nykyisessä maailmankaikkeudessa galaksi GLASS-z13 sijaitsee noin 33 miljardin valovuoden etäisyydellä, sillä sen jälkeen, kun nykyisin havaittu valo on lähtenyt liikkeelle, maailmankaikkeus on laajentunut hyvin paljon.

Ensimmäinen Webbin kuvista, joka tehtiin värikuvaksi jo ennen heinäkuun 12. päivänä julkaistua viittä kuvaa. Tätä kuvaa ei sarjassa kuitenkaan julkaistu, sillä siitä löytyi mielenkiintoinen kohde, joka osoittautui kaukaisimmaksi galaksiksi mitä tähän asti on havaittu. Kuva NASA.


 Kuva NASA, ESA, CSA, and STScI/AFP.

Galaksin punasiirtymä on z > 11, toisin sanoen aallonpituus on kasvanut yksitoistakertaiseksi. Infrapunaisena näkyvä valo on lähtenyt liikkeelle hyvin lyhytaaltoisena uv-säteilynä. Galaksin halkaisijaksi tutkijat laskevat vain 1 600 valovuotta, siis hyvin paljon pienempi kuin esimerkiksi Linnunrata (Ø ~ 150 000 valovuotta). Pienestä koosta huolimatta tutkijat arvioivat galaksin massaksi noin miljardi auringonmassaa.

Tutkimusta ei vielä ole vertaisarvioitu mutta tutkimusryhmän vetäjä Rohan Naidu (Harvardin yliopisto) on hyvin toiveikas tutkimuksen tuloksen todenperäisyydestä, sillä myös toinen tutkimusryhmä (johtajanaan Marco Castellano, National Institute of Astrophysics | INAF · Astronomical Observatory of Rome) on päätynyt samoihin päätelmiin.

Toistaiseksi galaksin GLASS-z13 tarkka etäisyysmääritys on tehty epäsuorasti käyttäen hyväksi avaruudessa olevan neutraalin vedyn ominaisuutta absorboida tiettyjä ir-aallonpituuksia. Tarkka etäisyys täytyy kuitenkin määrittää spektrimittauksissa kerätystä datasta ja tutkijat ovat pyytäneet Webbistä havaintoaikaa tällaisten havaintojen tekemiseksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti