lauantai 3. joulukuuta 2022

Havaintovinkki: Mars on oppositiossa

Marsin oppositio aika on jälleen käsillä. Tämä tarkoittaa sitä, että Mars näkyy vastakkaisella puolella tähtitaivasta kuin Aurinko. Jos planeetta sattuu oppositionsa aina olemaan riittävän korkealla pohjoisella tähtitaivaalla, se näkyy koko yön. Tänä vuonna Mars nousee Tampereella oppositiota edeltävänä päivänä (7.12.2022) kello 14.12.26 ja on etelässä oppositiopäivänä (8.12.2022) kello 0.17.16 ja laskee kello 10.22.04.

Mars. Kuva NASA/Wikimedia Commons

Tällä kertaa Marsin oppositioon liittyy erityispiirre, joka ei ole aivan jokavuotista herkkua. Kuu peittää Marsin juuri samana aamuna. Ensimmäinen kontakti Tampereella tapahtuu kello 6.52.54, toinen kontakti kello 6.53.33, jolloin Mars on kokonaan Kuun takana. Esilletulo tapahtuu siten, että kolmas kontakti tapahtuu kello 7.36.40 ja neljäs kontakti kello 7.37.17, jolloin Mars on jälleen täysin näkyvissä. Täysikuu on saman aamuna kello 6.09.20, mutta Marsin kirkkaus (–1,9m) on riittävä näkyäkseen kirkkaan Kuun vieressä.


Marsin peittyminen esille tuleminen tapahtuu 8.12.2022 aamulla. Samana päivän on myös Marsin oppositio. Piirros © Kari A. Kuure.

Marsin oppositiot toistuvat keskimäärin 26 kuukauden välein. Marsin rata on kalteva Maan rataan verrattuna, josta seuraa se, että planeetta näkyy eri oppositioiden aikaan erilaisilla korkeuksilla etelässä ollessaan. Tänä vuonna Mars on korkealla pohjoisella taivaalla ja näky meille noin 53° korkeudella puolenyön aikaa. Vielä seuraavankin opposition aikana Mars on hyvin näkyvissä mutta sitten alkaa korkeuden pudotus. Toukokuussa 2031 tapahtuva oppositio näkyy planeetan ollessa korkeintaan 13 asteen korkeudella. Kesäkuussa 2033 tapahtuva oppositio ei käytännössä näy lainkaan sillä Mars on vain noin 1 asteen korkeudella Tampereen etelähorisontin yläpuolella. Seuraavan kerran Mars näkyy yhtä korkealla kuin tänä vuonna vasta vuonna 2040, vaikkakin jo edellinenkin oppositio marraskuussa 2037 on hyvä havaintovuosi Marsin ollessa parhaimmillaan 48,75 asteen korkeudella.

Marsin opposition aikainen etäisyys maapallosta vaihtelee voimakkaasti. Lyhimmillään etäisyys on ns. periheliopposition aikana. Perihelioppositioiksi kutsutaan niitä oppositioita, jotka tapahtuvat Marsin ollessa radallaan lähimpänä Aurinkoa. Maapallo on lähellä tätä Marsin radan pistettä elokuussa ja ne oppositiot, jotka tapahtuva heinä–syyskuussa ovat näitä perihelioppositioita. Viimeksi näin tapahtui heinäkuun 28. päivänä 2018. Silloin Maan ja Marsin välinen etäisyys oli vain 57,8 milj. km. Vastaavasti apheliopposition aikaan Marsin etäisyys on suurin, seuraava tällainen oppositio on 19.2.2027 ja silloin planeettojen välinen etäisyys on 101,4 milj. km. Etäisyys on siis lähes kaksinkertainen lähimpään opposition verrattuna. Valitettavasti periheliopposition aikana Marsin suurin korkeus horisontista jää suhteellisen matalaksi.

Marsin ja Maan etäisyys eri oppositioiden aikana vuodesta 2016 alkaen ja päättyen  vuoteen 2040. Kuva © Kari A. Kuure

Marsin näennäinen koko ja kirkkaus ovat myös riippuvia planeettojen välisestä etäisyydestä. Silloin kun etäisyys on lyhin, Mars näkyy kaikkein suurimpana, noin 24 kaarisekunnin kokoisena. Kun etäisyys on suurin, silloin Mars näkyy kaikkein pienimpänä, noin 13 kaarisekunnin kokoisena. Kirkkaus on suurin etäisyyden ollessa lyhyin ja himmein kun etäisyys on suurin. Kirkkauteen tosin vaikuttaa voimakkaasti myös Marsin etäisyys Auringosta mutta vaikutus on samansuuntainen: etäisyyden kasvu himmentää planeettaa.

Marsin oppositio on harvoin tapahtuva ja siinä on kaiken lisäksi monia muuttuvia tekijöitä, niinpä Marsia pitäisikin havaita heti kun sää sen mahdollistaa. Seuraava tilaisuutta voi joutua odottelemaan vuosikausia. Havaintovälineiksi kelpaavat kaikki mahdolliset laitteet: kiikarit, kaukoputket, kamerat teleobjektiiveineen.

Jos käytettävissä on seurantajalusta, niin silloin pitäisi harkita ilman muuta myös Marsin valokuvaamista joko kameran optiikkaa tai kaukoputkea käyttäen. Valokuvatessa täytyy varoa ylivalottamista, sillä kameran automaattinen valotuksen säätö tekee sen varmasti. Kameran säädöt pitäisikin tehdä manuaalisesti, eli säätää kameran herkkyys, aukkoa ja valotusaikaa käsin. Yksityiskohtaisia arvoja on mahdoton kertoa, sillä ne kaikki riippuvat käytettävissä olevista laitteista. Tekemällä koevalotuksia, nämäkin asiat selkenevät.

Visuaalisesti Mars on hieno kohde. Jos käytettävissä on kaukoputki, niin silloin Marsin pinnalta hyvällä havaintokelillä voi nähdä runsaasti yksityiskohtia. Yksi helpoimmin nähtävistä pinnanmuodoista on Syrtis Major, hyvin tumma alue lähes keskellä Marsia, jos se sattuu olemaan Maahan päin havaintoaikaan. Marsin pyörähdysaika on noin 24 h 40 minuuttia, joten seuraavanakin iltana suunnilleen sama alue on näkyvissä. Oppositioyönä heti puolenyön jälkeen Mars on asennossa, jossa sen suurin tulivuori Olympos Mons on näkyvissä. Sen lähellä on (etelään ja kaakkoon) on kolme muutakin suurta tulivuorta. Marsin alareunassa on näkyvissä myös tummahko alue. Se ei kuitenkaan ole jo mainittu Syrtis Major, joka on vasta aamupäivällä Suomen aikaa näkyvissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti