torstai 8. kesäkuuta 2023

Cheops havaitsi salaperäisiä lämpimiä mini-neptunuksia

ESAn eksoplaneettoja etsivä Cheops avaruusobservatorio vahvisti havainnoillaan neljän lämpimän eksoplaneetan olemassaolon, jotka kiertävät neljää eri tähteä Linnunradassamme. Näiden eksoplaneettojen koko on Maan ja Neptunuksen välillä, ja ne kiertävät tähtiään lähempänä kuin Merkurius Aurinkoa.

Tähän kaavioon on koottu tärkeimmät havaittujen mini-neptunuksien ominaisuudet, jotka ovat vahvistuneet useiden havaintojen avulla. Klikkaa kuvaa suuremmaksi!

Kuva ESA (Acknowledgement: work performed by ATG under contract for ESA), CC BY-SA 3.0 IGO.


Nämä niin kutsutut mini-neptunukset ovat erilaisia kuin mikään Aurinkokuntamme planeetta ja ne ovat ”puuttuva linkki" Maan kaltaisten ja Neptunuksen kaltaisten planeettojen välillä. Mini-neptunukset ovat yleisimpiä tunnetuista eksoplaneettatyypeistä, ja tähtitieteilijät ovat alkaneet löytää niitä yhä enemmän kirkkaita tähtiä kiertäviltä radoilta.

Mini-neptunukset ovat pienempiä, viileämpiä ja vaikeammin löydettävissä kuin niin sanotut kuumat jupiterit, joita on löydetty runsaasti. Vaikka kuumat jupiterit kiertävät tähteensä muutamassa tunnissa tai vuorokaudessa ja niiden pintalämpötila on tyypillisesti yli 1 000 °C, lämpimillä mini-neptunuksilla kestää kauemmin kiertää tähtiään ja niiden pintalämpötila on viileämpiä, vain noin 300 °C.

Ensimmäinen merkki näiden neljän uuden eksoplaneetan olemassaolosta löytyi NASAn TESS-avaruusobservatorion havainnoista. Tämä avaruusalus havaitsi kuitenkin vain 27 vuorokautta kutakin tähteä. Jokaiselta tähdeltä havaittiin vihje ylikulkuun – valon himmenemiseen planeetan kulkiessa tähtensä edestä. Jatketun tehtävänsä aikana TESS havaitsi uudelleen näitä tähtiä ja ylikulku havaittiin uudelleen, mikä viittaa planeettojen olemassaoloon.

Tutkijat laskivat todennäköisimmän kiertoradan ja suuntasivat Cheopsin samoihin tähtiin silloin, kun planeettojen ylikulku oli odotettavissa. Tämän hit-or-miss-menettelyn aikana Cheops pystyi mittaamaan kunkin eksoplaneetan ylikulun ja vahvistamaan niiden olemassaolon, löytämään niiden todelliset kiertoradat ja ottamaan seuraavan askeleen niiden karakterisoinnissa.

Neljän äskettäin löydetyn planeetan kiertoradat ovat 21 – 53 vuorokautta neljän eri tähden ympärillä. Niiden löytäminen on välttämätöntä, koska se tuo havaintomme tunnetuista eksoplaneetoista lähemmäksi pidempiä kiertoratoja, joita löydämme omasta Aurinkokunnastamme.

Yksi mini-neptunuksien vielä ratkaisemattomista kysymyksistä on, miten ne ovat muodostuneet. Tähtitieteilijät arvioivat, että niillä on rautakivinen ydin ja joiden ulkokerrokset ovat paksumpia mutta kevyempää materiaalia. Eri teoriat ennustavat erilaisia ​​ulkokerroksia: onko niissä syviä nestemäisen veden valtameriä, vety- ja heliumilmakehää vai puhdasta vesihöyryä?

Mini-neptunusten koostumuksen löytäminen on tärkeää tämän tyyppisen planeetan muodostumishistorian ymmärtämiseksi. Vettä sisältävät mini-neptunukset muodostuivat luultavasti kaukana planeettajärjestelmänsä jäisille alueilla ennen siirtymistä sisäänpäin, kun taas kiven ja kaasun yhdistelmät kertoisivat meille, että nämä planeetat pysyivät samassa paikassa muodostuessaan.

Uudet Cheopsin havainnot auttoivat määrittämään neljän eksoplaneetan säteen, kun taas niiden massa voitiin määrittää maanpäällisten teleskooppien havaintojen avulla. Planeetan massan ja säteen yhdistäminen antaa arvion sen kokonaistiheydestä.

Tiheys voi antaa vain ensimmäisen arvion rautakivisen ytimen massasta. Vaikka tämä uusi tieto tiheydestä on tärkeä askel eteenpäin mini-neptunuksen ymmärtämisessä, se ei sisällä tarpeeksi tietoa tehdäkseen johtopäätöksen ulkokerroksille.

Havaitut eksoplaneetat kiertävät kirkkaita tähtiä, mikä tekee niistä täydelliset ehdokkaat NASA/ESA/CSA James Webb -avaruusteleskoopin seurantahavainnoille tai ESAn tulevalle Ariel-obsrvatoriolle. Spektroskooppiset havainnot voisivat selvittää, mitä niiden ilmakehä sisältää ja antaa lopullisen vastauksen niiden ulkokerrosten koostumuksesta.

Täydellistä karakterisointia tarvitaan näiden kappaleiden muodostumisen ymmärtämiseksi. Näiden planeettojen koostumuksen tunteminen kertoo meille, millä mekanismilla ne muodostuivat varhaisissa planeettajärjestelmissä. Tämä puolestaan auttaa meitä ymmärtämään paremmin Aurinkokuntamme alkuperää ja kehitystä.

Tutkimukset julkaistiin neljässä julkaisussa:

Refined parameters of the HD 22946 planetary system and the true orbital period of the planet d’ by Z. Garai et al. is published in Astronomy & Astrophysics. https://www.aanda.org/10.1051/0004-6361/202345943

‘Two Warm Neptunes transiting HIP 9618 revealed by TESS & Cheops’ by H. P. Osborn et al. is published in the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. https://doi.org/10.1093/mnras/stad1319

‘TESS and CHEOPS Discover Two Warm Sub-Neptunes Transiting the Bright K-dwarf HD15906’ by A. Tuson et al. is published in the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. https://doi.org/10.1093/mnras/stad1369

‘TOI-5678 b: a 48-day transiting Neptune-mass planet characterized with CHEOPS and HARPS’ by S. Ulmer-Moll et al. is published in Astronomy & Astrophysics. https://www.aanda.org/10.1051/0004-6361/202245478

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti