maanantai 22. heinäkuuta 2024

Komeetta Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) kirkastui jälleen

SpaceWeather.com -sivuston mukaan komeetta Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) on kirkastunut uusimpien havaintojen mukaan. Tämä osoittanee, että komeetta ei ole pirstoutumassa, kuten jonkin aika sitten uutisoitiin aikaisemmasta Zdenek Sekanina:n johtman tutkimusryhmä raportista.

TRAPPIST-teleskooppeja Chilessä käyttävät tähtitieteilijät ovat raportoineet komeetan haihduttaneen sellaisen määrän vettä, joka on tyypillistä noin 2 km halkaisijaltaan olevalle komeettaytimelle 1,6 au etäisyydellä Auringosta. Tämän kokoinen komeettaydin tuskin koskaan on pirstoitunut tällä etäisyydellä. Pirstoutunut ydin ei pystyisi missään olosuhteissa muodostamaan havaitun kaltaista komaa.

Komeetan kirkkaus on ollut jälleen kasvussa, vaikka siinä jonkinlainen notkahdus on ollut havaittavissa. Tällä hetkellä komeetan kirkkaus on noin 11m . Seiichi Yoshida:n ylläpitämän komeettasivuston mukaan kirkkauden kehitys näyttää jatkuvan ennusteiden mukaisesti. Näyttääkin siltä, että ensi lokakuussa voimme nähdä paljain silmin hienon komeetan. Etsintäkarttoja löytyy tästä linkistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti