keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Ariane 6:n lähtö onnistui

Euroopan uusi raskas kantoraketti Ariane 6 aloitti ensilentonsa Euroopan avaruuskeskuksesta Ranskan Guayanasta 9. heinäkuuta klo 16.00 paikallista aikaa (22.00 EEST, Suomen kesäaikaa).

Ariane 6 on Euroopan Ariane-rakettisarjan uusin jäsen, joka korvaa Ariane 5:n. Sen modulaarinen ja monipuolinen rakenne mahdollistaa laukaisut matalalta Maan kiertoradalta ja kauemmas syvälle avaruuteen.

Ariane 6 heti lähdön tapahduttua nousemassa ensilennolleen. Kuva ESA.

"Täysin uutta rakettia ei laukaista usein, eikä onnistuminen ole läheskään taattu. Minulla on etuoikeus olla todistamassa tätä historiallista hetkeä, kun Euroopan Ariane-perheen uusi sukupolvi lähti lentoon - onnistuneesti - ja palautti Euroopan pääsyn avaruuteen", ESA:n pääjohtaja Josef Aschbacher sanoi.

"Ensimmäinen laukaisu on valtava urakka, jonka eteen tuhannet ihmiset ovat tehneet väsymättömästi töitä vuosien ajan. Se, että laukaisu onnistui hienosti ensimmäisellä yrityksellä, on osoitus heidän omistautumisestaan ja osoitus eurooppalaisesta huippuosaamisesta tekniikan ja teknologian alalla. Sydämelliset kiitokset ESA:n, CNES:n, ArianeGroupin ja Arianespacen tiimeille kovasta työstä, jota he ovat tehneet tähän pisteeseen pääsemiseksi. Haluan myös kiittää vilpittömästi jäsenvaltioitamme siitä, että ne ovat mahdollistaneet ja tukeneet Ariane 6 -ohjelmaa koko matkan ajan. Aina ei ole ollut helppoa, mutta osoittama kestävyys on maksanut tänään komeasti hedelmää", Aschbacher jatkoi.

Tämä VA262-niminen ensilento on esittelylento, jonka tarkoituksena on osoittaa Ariane 6:n suorituskyky ja toiminta avaruudessa. Koneessa oli mukana useita hyötykuormia.

Kello 21:06 EEST, eli tunti nousun jälkeen, Ariane 6:n ensimmäiset satelliitit irrotettiin ylemmästä vaiheesta ja asetettiin 600 kilometrin korkeudelle Maata kiertävälle radalle. Tällä ensilennolla oli mukana satelliitteja ja kokeita eri avaruusjärjestöiltä, yrityksiltä, tutkimuslaitoksilta, yliopistoilta ja nuorilta ammattilaisilta.

Raketin lisäksi laukaisussa demonstroitiin Euroopan avaruuskeskuksen laukaisualustan toimintaa ja toimintaa maassa. Ranskan avaruusjärjestö CNES rakensi uuden, erikoisvalmisteisen laukaisualueen, joka mahdollistaa Ariane-laukaisujen nopeamman vaihtuvuuden.

Ensilennon vaiheet. Klikkaa kuvaa suuremaksi nähdäksesi tekstiosuuden paremmin. Kuva ESA.

CNES:n toimitusjohtaja Philippe Baptiste totesi julkistamistilaisuudessa seuraavaa: "Ariane 6:n ensimmäisen onnistuneen laukaisun myötä Eurooppa on vihdoin saanut takaisin kykynsä päästä avaruuteen. Sen suuren tunteen lisäksi, jota nyt tunnen, ajattelen ensiksi kaikkia Kouroun, Pariisin, Vernonin, Les Mureaux'n, Toulousen, Bremenin, Lampoldshausenin, Liègen, Barcelonan, Colleferron, Zürichin ja kaikkialla muualla Euroopassa toimivia tiimejä, jotka tekivät tämän onnistumisen mahdolliseksi. Haluan antaa tunnustusta CNES:n, ESAn, ArianeGroupin, Arianespacen ja alihankkijoidemme työntekijöiden sitoutumisesta. Viime kuukaudet ovat olleet intensiivisiä, ja haluan kiittää heitä kaikkia. Eurooppa voi olla ylpeä avaruusohjelmastaan, Eurooppa voi olla ylpeä osaamisestaan ja asiantuntemuksestaan. Valmistellaan yhdessä kantorakettien ja avaruuden tulevaisuutta."

Ariane 6:n rakensi pääurakoitsija ja suunnitteluviranomainen ArianeGroup. "Ariane 6:n onnistuneen ensilennon myötä Euroopan avaruusteollisuus on siirtynyt uuteen aikakauteen", sanoi ArianeGroupin toimitusjohtaja Martin Sion. "Tämä historiallinen laukaisu on osoitus tiimiemme ja kumppaneidemme vankkumattomasta sitoutumisesta, ja haluan kiittää heitä lämpimästi tästä menestyksestä, joka heijastuu koko eurooppalaiseen teollisuuteen". ”Euroopan uuden kantoraketin nousu avaruuteen on huipentuma erinomaiselle tekniselle ja teknologiselle seikkailulle ja Ariane 6:n pitkän toimintahistorian alku. Seuraavat lentomallit ovat jo tuotannossa, ja toisen mallin vaiheet lähetetään tänä syksynä Guayanan avaruuskeskukseen Ariane 6:n ensimmäistä kaupallista lentoa varten."

Seuraava Ariane 6 -raketti on tarkoitus laukaista tänä vuonna ensimmäisellä kaupallisella lennollaan, jonka operaattorina ja laukaisupalvelujen tarjoajana toimii Arianespace. "Tämän ensimmäisen lennon onnistuminen merkitsee Ariane 6:n operatiivisen uran alkua, sillä se tarjoaa Euroopalle itsenäisen pääsyn avaruuteen", lisäsi Arianespacen toimitusjohtaja Stéphane Israël.

"Uuden kantoraketin tilauskanta on osoitus Ariane 6:n monipuolisuudesta ja sen kyvystä suorittaa monenlaisia tehtäviä useille eri kiertoradoille. Se kuvastaa asiakkaiden luottamusta Ariane 6:een sekä institutionaalisten että kaupallisten operaatioiden toteuttamisessa. Olemme innokkaita aloittamaan uuden kantorakettimme käytön", hän jatkoi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti