torstai 15. elokuuta 2024

Useat asteroidit ovatkin kaksoisasteroideja

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Gaia observatorion mittaustiedoista tutkijat ovat pystyneet määrittämään yli 150 000 asteroidin radat. Näiden joukosta havaittiin 352 asteroidia, jotka ovatkin binäärisiä eli kaksoisasteroideja. Nämä koostuvat yleensä isommasta ja hieman pienemmästä asteroidista, jotka kiertävät toisiaan järjestelmän massakeskipisteen ympäri. Kiertoliike näkyy kirkkaamman kappaleen huojuntana, sillä yleensä pienempi kappale, ”kuu”, on liian himmeä näkyäkseen.

Gaia observatorion kokoama tietokanta (Gaia DR3) on osoittautunut arvokkaaksi tutkimusaineistoksi mm. Aurinkokuntamme asteroidien tutkimuksissa. Havaintojen analysointi on paljastanut yli 350 asteroidin olevan binäärisiä, eli kahdesta asteroidista koostuvia. Aikaisemmin kaksoisasteroideja on tunnettu vain noin 500. Tutkijoiden mukaan joka kuudes asteroidi voi olla binaarinen. Kuva ESA.


Ennen tätä tutkimusta [1] tunnetiin noin 500 kaksoisasteroidia, joten tunnettujen binääristen asteroidien määrä on saanut merkittävän lisäyksen. Tutkijat arvelevatkin, että joka kuudes asteroidi voisi olla kaksoisasteroidi.

Gaia avaruusteleskooppi aloitti havainnot joulukuun 19. vuonna 2013 Lagrangen pisteessä L2. Piste sijaitsee noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydellä maapallon yöpuolella, jolloin Aurinko, Maa ja Kuu jäävät kaikki samalle puolelle ja näin ne eivät häiritse ulkoavaruuden kartoittamista. Gaian tehtävänä on tehdä tarkkoja astrometrisiä mittauksia tähtien ja myös Aurinkokuntamme pienkappaleiden (asteroidien) paikoista.

Gaian havaintoihin perustuva tietokantajulkaisu 3 (Gaia’s data release 3, Gaia DR3) julkistettiin 13. kesäkuuta vuonna 2022 ja on ollut siitä lähtien tutkijoiden (ja muiden) käytettävissä. Gaian päätavoite on tuottaa tarkkoja paikkamäärityksiä Linnunradan tähdistä ja muista kohteista. Paikkatietojen lisäksi tietokanta sisältää aikaisempaa tarkempia tietoja tähtien spektrometristä mittauksista kemiallisesta koostumuksesta, tähtien lämpötiloista, väreistä, massoista ja iästä. Näiden lisäksi tähtien liikenopeudet ovat erittäin oleellisia tietoja Gaian mittauksissa.

Edellä lueteltujen tietojen lisäksi tutkijat pystyvät entistä tarkemmin määrittämään kaksoistähtien ratoja sekä tutkimaan tähtijoukkojen dynamiikkaa ja kirkkauden vaihteluita. Eikä Gaian kokoamat tiedot rajoitu vain Linnunradan alueelle, sillä myös miljoonien galaksien ja lukuisten kvasaarien tiedot tarkentuvat.

 

Lisätietoja

[1] Tutkimusraportti on julkaistu Astronomy & Astrophysics tiedejulkaisunssa 8.8.2024 otsikolla ”Binary asteroid candidates in Gaia DR3 astrometryhttps://doi.org/10.1051/0004-6361/202349122.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti