perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kosmiset etäisyydet

Gaian kalibrointiin ottama kuva
Suuressa Magellanin pilvessä
olevasta tähtijoukosta.
Kuva ESA.

Tähtien, tähtijoukkojen ja galaksien etäisyyden määrittäminen on edelleen oleellinen osa tähtitiedettä. Ensimmäiset yritykset tähtien etäisyyksien määrittämiseksi tehtiin heti kohta kaukoputken keksimisen jälkeen, mutta huono tarkkuus mahdollisti varsinaisen läpimurron vasta 1800-luvulle. Tällöin monet tähtitornit ympäri maapallon alkoivat kartoittaa tähtitaivasta ja samalla valokuvausmenetelmien käyttöönotto mahdollisti lähimpien tähtien etäisyyden määrittämisen.

Ensimmäinen etäisyydenmääritysmenetelmä oli tähden parallaksin määrittäminen. Menetelmä perustuu kolmiomittaukseen, jossa tunnetaan kolmion kanta ja kulmat, jolloin kolmion muut arvot (sivujen pituudet) voidaan laskea. Menetelmässä kolmion kannan muodostaa maapallon radan halkaisija (2×säde) ja tähden parallaksikulma antaa etäisyyden laskemista varten tarvittavan kulman.

Parallaksimenetelmää voitiin soveltaa aluksi vain aivan lähimpiin tähtiin, sillä parallaksikulman määrittäminen ei ”ilmameren pohjalta” onnistunut kovinkaan suurella tarkkuudella. Yleensä ilmakehä asettaa parhaimmillaankin noin yhden kaarisekunnin tarkkuuden tehtäville havainnoille, joten kovin kauas avaruuteen menetelmä ei yllä ilman menetelmän selkeää parantamista.

Parallaksi. Kuva ESA.
Maapallon radan säde antaa yhden kaarisekunnin parallaksikulman kohteelle, joka olisi 3,26 valovuoden [1] etäisyydellä kohtisuoraan ratatasoa vastaan. Näin ollen ilman teknistä kuvanparannusta (adaptiivinen optiikka[2]) ainoastaan aivan lähimpien tähtien parallaksit ja sitä tietä etäisyydet voitiin määrittää edes jonkinmoisella tarkkuudella. Kauempana olevien kohteiden etäisyydet piti määrittää muilla keinoin.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa avaruusajan alettua tutkijat pyrkivät saamaan avaruuteen tähtien kartoitusta ja niiden etäisyyksiä määritteleviä satelliitteja. Tieteen historia tunteekin monia avaruusobservatorioita, joiden tekemillä mittauksilla on saatu parannettua tähtien etäisyyksien määrittämistä, mutta edelleen kohtuullisen tarkat etäisyydet tällä menetelmällä ovat olleen enintään noin 1000 valovuoden tietämillä.

Viime joulukuun 19. päivänä laukaistiin avaruuteen Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Gaia-observatorio. Se sijoitettiin Lagrangen L2-pisteeseen, jota se kiertää haloradalla[3]. Observatorion tarkoituksena on tehdä aikaisempaa tarkempia mittauksia mm. tähtien paikoista, niiden spektreistä ja ominaisliikkeestä. Gaia tekee havaintoja suunnilleen miljardista tähdestä. Tähtimäärä on alle prosentin Linnunradan kokonaistähtimäärästä[4].

Gaian on tarkoitus toimia avaruudessa seuraavat viisi vuotta. Tänä aikana se pystyy määrittämään kunkin tähden paikan (20 magnitudiin asti) seitsemänkymmentä kertaa. Jokainen kartoituskerta lisää paikan- ja etäisyydenmäärittämisen tarkkuutta. Lopullisen tähtiluettelon valmistuminen venyy ensi vuosikymmenen puolelle.

Hubblen tekemän parallaksimittauksen
periaate. Kuva HST/NASA.
Atlantin toisella puolella tehdään[5] hieman vastaavaa työtä. Hubble-avaruusteleskoopin tarkkuutta hyväksi käyttäen tutkijat ovat onnistuneet määrittämään tähtien etäisyyksiä noin 10 000 valovuoteen asti. Hubblen mittauksissa on myös käytetty parallaksimentelmää.

Avaruudesta tehtävät mittaukset eivät heikennyt ilmakehän vaikutuksesta ja avaruuskaukoputki pystyy saavuttamaan suuremman tarkkuuden kuin yksikään maanpinnalla oleva teleskooppi. Tutkimusryhmä saavuttikin tarkkuuden, joka on hieman tarkempi kuin tuhannesosa kaarisekunnista. Hubblella mitattiin kohteen paikka kolme kertaa puolen vuoden välein. Periaatteessa mittaukseen olisi riittänyt kaksi mittauskertaa, mutta kolmannella saatiin poistettua tarkkuutta heikentäviä häiriötekijöitä.

Kohteiksi valikoitui noin 7 500 valovuoden etäisyydellä oleva Ajomiehessä sijaitseva kefeidi[6]. Kefeidejä käytetään  etäisyysmittauksissa ns. standardikynttilöinä. Hubblen suurta erotuskykyä tullaankin käyttämään jatkossa monien muiden kefeidien etäisyysmittauksiin. Parantunut kefeidien etäisyysmääritys johtaa muidenkin kohteiden, etenkin tähtijoukkojen ja galaksien etäisyyksien tarkempaan määrittämiseen. Samalla saadaan myös tarkempia mittaustuloksia esimerkiksi maailmankaikkeuden kiihtyvän laajenemisen nopeudesta.

Huomautukset

[1] Etäisyyttä kutsutaan nimellä parsec (pc), joka on samalla tähtitieteilijöiden käyttämä etäisyysmitta. Valovuosi on myös etäisyysmitta, mutta sitä käytetään yleensä populaarikirjallisuudessa ja -artikkeleissa sen selkeämmän ymmärrettävyyden vuoksi. Käyttämällä parsecia etäisyysmittana, monet tähtitieteelliset (etäisyys)laskelmat helpottuvat ja voivat muuttua suorastaan päässä laskettaviksi.

[2]Adaptiivisen ja aktiivisen optiikan avulla ilmakehän aiheuttamia häiriöitä voidaan vähentää merkittävästi. Erotuskyvyn parantuminen on merkittävää (10–100×) ja nykyisin yksikään ammattiobservatorio ei tee valokuvausta ilman adaptiivista optiikkaa. Adaptiivinen optiikan edullisimmat tekniset ratkaisut ovat tulleet myös harrastajien saataville kohtuullisella hinnalla, ja jopa tavallisissa digitaalisissa kameroissa menetelmän yksinkertaistetut muodot ovat käytössä kuvanvakautuksessa.

Gaian rata L2-pisteen ympäri.
Kuva ESA.
[3] Rataa kutsutaan myös Lissajousin radaksi. Rata muodosta silmukan L2-pisteen ympäri, vaikka itse pisteessä ei ole mitään. Radan muotoon ja abservatorion pysymiseen sillä vaikuttaa Maan ja Auringon yhteinen gravitaatio, joka muodostaan vastavoiman observatorioon kohdistuvalle keskipakoisvoimalle.

[4] Linnunradan tähtimääräksi eri lähteissä arvioidaan 100–400 miljardiin tähteä.

[5] Tutkimusryhmän johdossa on vuonna 2011 Nobel-palkittu Adam Riess (Space Telescope Science Institute (STScI) in Baltimore, Md.)

[6] Kefeidit ovat kirkkaita ja massiivisia tähtiä, joiden kirkkaus vaihtelee niiden massan määräämällä jaksolla. Toisin sanoen, jos mitataan kefeidin jakson pituus, saadaan yksinkertaisella laskutoimituksella sen massa ja absoluuttinen kirkkaus määritettyä. Näitä tietoja puolestaan voidaan käyttää edelleen toisten kefeidien etäisyyden määrittämiseen, sillä kaikki kefeidit noudattavat vain kahta massa-kirkkausrelaatiota. Koska kefeidit ovat hyvin kirkkaita tähtiä, niitä voidaan havaita jopa toisista galakseista. Esimerkiksi Andromedan galaksin etäisyys, noin 2,5 miljoonaa valovuotta, määritettiin alkujaan kefeidien avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti