Täysikuu. Kuva Kari A. Kuure. |
Jos pääsiäisen paikka määriteltäisiin puhtaasti tähtitieteen mukaan, niin siinä ei olisi mitään epäselvää, jos vain joistakin yksityiskohdista kansainvälisesti sovittaisiin. Tärkein näistä sovittavista asioista olisi se, että minkä paikkakunnan horisontin mukaan pääsiäinen laskettaisiin. Tämä on melkoisen tärkeä seikka, sillä maapallolla on 24 eri aikavyöhykettä ja joinakin vuosina käytetyllä aikavyöhykkeellä voi olla suurikin merkitys pääsiäisen viettopäivään.
Pääsiäisen laskennassa käytettävä sääntö on periaatteessa ja yksinkertaisuudessaan seuraava:
Ensimmäinen pääsiäispäivä on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai!
Pääsiäisen määrittäminen olisikin helppo jos pelkästään astronomiset argumentit olisivat kuviossa mukana. Muinainen kuukalenteri, uskomukset ja politiikkakin vaikuttavat asiaan. Pääsiäisen ajankohtaa määrättäessä kevätpäiväntasaus ei ole astronomisesti määritelty, vaan on aina maaliskuun 21. päivä. Myös täysikuu ei ole todellinen täysikuu vaan tasaisin väliajoin toistuva virtuaalinen täysikuu. Ne ovat kyllä aika lähellä toisiaan mutta ei kuitenkaan riittävän tarkasti ja lopputuloksena on, että joinakin vuosina pääsiäistä vietetään eri ajankohtana kuin mitä yksinkertainen laskusääntö antaisi olettaa.
Poikkeusvuosia vuodesta 1900 vuoteen 2100 on kaikkiaan 18 kappaletta. Edellisen kerran tällainen poikkeusvuosi oli 1981 ja seuraavan kerran 2038. Poikkeussäännöstö on nimetty kirkolliseksi säännöstöksi. Tunnettu matemaatikko Gaus laati laskusäännön, jonka mukaan voidaan laskea pääsiäisen ajankohta tuleville vuosille. Gaussin laskentakaava on suhteellisen helppo, mutta siinä on muutamia poikkeussääntöjä, jotka täytyy tuntea ennekuin päästään oikeaan lopputulokseen.
Tarkan
säännön mukaan pääsiäinen olisi aina maalikuun 22. ja huhtikuun 25. päivien
välisenä aikana. Gaussin kaava antaa kuitenkin mahdollisuuden myös huhtikuun 26.
päivälle, mutta silloin kirkollinen säännöstö muuttaa pääsiäisen aina viikkoa
aikaisemmaksi, eli huhtikuun 19. päivälle. Jos Gaussin laskentasäännön mukaan
pääsiäinen olisi huhtikuun 25. päivänä, niin jälleen kirkollinen säännöstö
puuttuu peliin tietyissä tilanteissa ja siirtää sen huhtikuun 18. päiväksi.
Lisäksi Gaussin laskentamallia voidaan käyttää sellaisenaan vain 1900- ja
2000-luvuilla.
Gaussin
sääntöä parempaan lopputulokseen päästään Spencer
Jonesin kirjassaan General Astronomy vuodelta 1922 esittämä laskusääntö.
Tämä laskusääntö ei sisällä poikkeuksia. Laskentakaava ei tiettävästi ole
Jonesin oma keksintö, vaan se on ilmestynyt jo vuonna 1876 Butchersin toimittamassa Ecclesiastical Calendar (Kirkollinen
kalenteri).Tänä vuonna kevätpäiväntasaus oli maaliskuun 20. päivänä kello 18.56. Tämän jälkeinen täysikuu oli seuraavan kerran huhtikuun 15 kello 10.42, jolloin pääsiäispäivä on huhtikuun 20. päivänä.
Poikkeusvuonna 1981 asiat olivat toisin. Kevätpäiväntasaus oli maaliskuun 20. päivänä kello 19.02. Täysikuu oli sattumalta samana perjantaipäivänä kello 17.23. Kuten kirkollisista poikkeussäännöistä ilmenee, seuraava sunnuntai maaliskuun 22. päivä ei ollutkaan pääsiäinen, vaan vasta huhtikuun 19. päivänä. Silloin oli myös täysikuu kello 10.00.
Hieman samoin asiat ovat vuonna 2038. Silloin kevätpäiväntasaus on maaliskuun 20. päivänä kello 14.40 ja sitä seuraava täysikuu maaliskuun 21. päivänä kello 4.09. Laskentasäännön mukaan pääsiäinen pitäisi silloin olla maaliskuun 21. päivänä mutta sitä vietetäänkin Gaussin ja kirkollisen säännöstön laskusäännön mukaan huhtikuun 25. päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti