lauantai 26. huhtikuuta 2014

Lähimmät tähdet

3D kaavio lähitähdistä. Katso puna-
vihreillä laseilla kuvaa, jolloin
näet sen 3D:nä. Kuva Wiki Commons.

Olet varmaan joskus miettinyt, että mitkä ovat Aurinkokuntaamme olevat lähimmät tähdet ja kuinka kaukana ne ovat? Tämä kysymys tulee aika usein yleisöltä tähtitornilla tähtinäytöksissä. Jos olet tähtiharrastajiin lukeutuva henkilö, osaat varmasti nimetä lähimmän tähden. Sehän on Alfa Kentaurin järjestelmään kuuluva Proxima Kentauri noin 4,2 valovuoden etäisyydellä.

Jatkokysymys ei olekaan aivan yhtä helppo: mikä on seuraavaksi lähin? Jos olet tavallista syvällisemmin perehtynyt harrastukseen, ehkä osaat nimetä Barnadin tähden Käärmeenkantajasta. Sehän on vain 5,9 valovuoden etäisyydellä. Valitettavasti se on hyvin pieni, massaltaan vain 0,144 auringonmassaa ja visuaaliselta kirkkaudeltaan noin 9,5m, joten sen näkemiseen tarvitaan vähintäänkin kiikari ja tarkka tietämys sen paikasta tähtitaivaalla.

Tulevaisuudessa tilanne muuttuu merkittävästi. Noin kymmenentuhannen vuoden kuluttua Barnadin tähti on siirtynyt lähimmäksi tähdeksi hieman alle 4 valovuoden etäisyyteen. Tosin Prixima Kentauri ei luovuta toista sijaansa vaan sekin on siirtynyt hieman lähemmäksi, noin 3,5 valovuoden etäisyyteen. Vasta noin 25 000 vuoden kuluttua Alfa Kentauri tulee kaikkein lähimmäksi noin kolmen valovuoden etäisyyteen.

Vielä kaukaisemmassa tulevaisuudessa Alfa Kentaurikin menettää sijoituksensa lähitähtenä, sillä noin 30 000 vuoden kuluttua lähimmän tähden paikan ottaa Ross 248 niminen tähti Andromedan tähdistöstä. Tällä hetkellä se on noin 10,3 valovuoden etäisyydellä ja siitä tuleva valo näkyy vain 14,8m kirkkaudella.

Tässä vaiheessa lukija varmasti jo kaipaisi tähtitaivaan kirkkainta ja hyvin tunnettua tähteä, Siriusta. Sen 8,5 valovuoden etäisyys kuitenkin oikeuttaa vasta seitsemänteen sijaan lähitähtien luettelossa. Sitä ennen sijoittuvat Luhman 16(A+B) (6,6 ly), WISE 0855_0714 (7,2 ly), Wolf 359 (7,7 ly) ja Lalande 21185 (8,3 ly). Jokainen näistä ovat sen verran himmetä tähtiä, että niiden näkeminen edellyttää vähintäänkin harrastajakaukoputkea.

Siriuksen jälkeen etäisyyden kasvaessa listalla on lukuisia himmeitä tähtiä ja vasta sijalla 17 on seuraava paljain silmin näkyvä 61 Cygni Joutsenen tähdistössä. Osa näistä himmeistä tähdistä on kaksois- ja jopa kolmoistähtiä, joten jos lasketaan yksittäisten tähtien sijoitusta, 61 Cygnin tähtikomponentit A ja B valtaavat paikat 22 ja 23.

On tietysti selvää, että etäisyyden kasvaessa himmeiden tähtien määrä kasvaa nopeammin kuin paljain silmin näkyvien tähtien määrä. Seuraava paljain silmin näkyvä on vasta sijalla 20 olevan kolmoistähti Epsilon Indi. Sen jälkeen tulee sijalla 22 Tau Ceti, joka jääkin viiden kymmenen lähitähden listalla viimeiseksi paljain silmin näkyväksi tähdeksi. Tähän listaan mahtuu 70 yksittäistä tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti