keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Harrastajan tähtitaivas: Toukokuu 2014


Mars on edelleen näkyvissä, vaikka
vaalenevat yöt lyhentääkin
sen  havaitsemiseen käytettävissä
olevaa aikaa.
Sään puolesta toukokuu on vuoden parhaimpia havaintokuukausia. Valitettavasti aina vain vaalenevat yöt mahdollistavat vain kirkkaimpien kohteiden havaitsemisen. Loppukuusta yölämpötilat voivat olla jo kesäisiä.

Aurinko on horisontin yläpuolella 17,5–18,5 tuntia.

Kuun vaiheet: 7.5. kello 3.15 kasvava puolikuu, 14.5. kello 19.16 täysikuu, 21.5. kello 12.59 vähenevä puolikuu ja 28.5. kello 18.40 uusikuu.

Merkurius alkaa näkyä ilta taivaalla. Planeetta suurin itäinen elongaatio on 25. päivänä, jolloin kulmaetäisyys Aurinkoon on 22,7°. Planeetan kulmahalkaisija on pieni (5,2–9,3”) mutta kasvava kuukauden aikana. Suurimman itäisen elongaation aikana planeetan vaihe on puolikas.

Venus nousee aamulla noin hieman alle puolituntia ennen auringonnousua. Lisäksi sen kirkkaus on hitaasti vähenemässä (–4 … –3,9m), joten aamu aamun jälkeen planeetan havaitseminen aamutaivaalta vaikeutuu. Visuaalihavaitsija voi käyttää kiikaria apunaan planeettaa etsiessä vaikka kyllä se vielä paljain silminkin pitäisi horisontin läheisyydestä löytyä. Kirkkauden vähenemisen myötä Venuksen kulmahalkaisija pienenee kuukauden aikana 17:ta 14 kaarisekuntiin.

Mars nousee jo iltapäivällä ja on etelässä iltahämärän aikaan ja loppukuusta jo ennen auringonlaskua. Se on hyvin näkyvissä koko yön ja laskee horisonttiin juuri ennen auringonnousua. Planeetalla riittää sen verran kirkkautta (–1,2 … –0,5m) että se näkyy paljain silmin yön tunteina. Planeetan kulmahalkaisija on laskusuunnassa ja se muuttuu 15–12” kuukauden edistyessä.

Jupiter on edelleen hyvin näkyvissä. Alkukuusta se nousee aamupäivän aikana ja laskee vasta aamuyön tunteina. Loppukuusta nousuaika siirtyy aikaisemmaksi ja aivan kuukauden viimeisinä päivinä se tapahtuu suunnilleen auringonnousun aikaan. Vastaavasti horisontin alapuolelle siirtyminen tapahtuu aikaisemmin ja kuukauden lopulla se hetki koittaa ja ennen vuorokauden vaihtumista. Jupiterin kirkkaus on jonkin verran heikkenemässä (–1,8 … –1,7m) samoin kuin kulmahalkaisija pienenee (35–33”). Kumpikaan muutoksista ei ole suuren suuri, joten mitään havainto-olosuhteiden jyrkkää heikkenemistä ei tapahdu.

Uranus horisontin yläpuolella vain päiväaikaan vaikka nousu horisontista tapahtuukin juuri ennen auringonnousua. Näin ollen sen havaitseminen on mahdotonta.

Neptunus nousee horisontista noin 45–146 minuuttia ennen auringonnousua mutta kuten muistetaan, Neptunus on niin himmeä kohde, että sen havaitseminen vaatii pimeän taivaan. Näin ollen Neptunusta ei visuaalisesti eikä valokuvauksen keinoin pysty havaitsemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti