maanantai 1. kesäkuuta 2020

Crew Dragon telakoitui ja sai nimen Endeavour


SpaceX-yhtiön Crew Dragon avaruusalus telakoitui Kansainväliseen avaruusasemaan (31.5.2020) kello 17.16 Suomen aikaa. Telakointi sujui automaattiohjauksessa sen verran joutuisasti, että se tapahtui suunniteltua aikaisemmin. Suunnitelmien mukaan telakoitumisen piti tapahtua kello 17.29. Telakoinnin aikana Kansainvälinen avaruusasema oli juuri ylittämässä Mongoliaa ja Pohjois-Kiinaa.

Crew Dragonin ja Kansainvälisen avaruusaseman mihistöt tervetuliaisseremonissa Endeavourin telakoitumisen jälkeen. Kuva NASA-TV.

Ennen varsinaista automaattisesti toteutettua telakointia Crew Dragonin miehistö (Behnken ja Hurley) harjoitteli aluksensa ohjaamista ja telakointia manuaaliohjauksessa. He olivat tehneet tämä monia kertoja simulaattorissa ja kuvasivatkin avaruudessa toteutettua manööveriä ”kuin simulaattorissa” tehdyksi. Toki pieniä eroja todellisen aluksen käyttäytymisessä simulaattoriin oli todettavissa.  Manuaaliohjausharjoituksen jälkeen aluksen hallinta siirrettiin automatiikalle, joka teki sitten varsinaisen telakoinnin.

Telakoinnin jälkeen kului parisen kymmentä minuuttia varmistua telakointiportin ilmatiiviistä lukittumisesta, jonka jälkeen miehistön tehtävänä oli avata aseman ja aluksen välinen luukkujärjestelmä. Luukut avautuivat kello 20.02 ja miehistöt tapasivat toisensa ja toteuttivat pienimuotoisen tervetuliaisseremonian, kuten tapana on ollut.

NASA tai SpaceX-yhtiö eivät vielä ole ilmoittaneet kuinka pitkään Crew Dragon ja sen miehistö ovat avaruusasemalla. Arvatenkin koko avaruuteen laukaisu ja lento Kansainväliselle avaruusasemalle analysoidaan hyvin tarkasti ennen kuin paluukäsky annetaan. Sillä välin miehistö ei ole avaruusasemalla toimettomana, sillä heidän mukanaan ja tehtävänään on koko joukko tutkimuksia ja testejä, joten työtä riittää koko avaruusaseman miehistölle.

Demo-2 lento on julkaistujen tietojen perusteella sujunut hyvin tähän asti. Paluu on kuitenkin ehkä koko lennon vaarallisin vaihe. Jos kaikki laitteet toimivat suunnitellusti, Endeavour laskeutuu laskuvarjojen varassa Floridan edustalle Atlantiin.

Jos nimi ”Endeavour” tuntuu tutulta, niin se selittyy sillä, että NASA nimesi avaruussukkulan OV-105 Endeavouriksi. Endeavour rakennettiin sukkuloiden varaosista korvaamaan Challencer -sukkula, joka tuhoutui laukaisussa vuonna 1986. Endeavourin-sukkulan ensimmäinen lento STS-49 toteutettiin vuonna 1992 ja viimeinen lento STS-134 kesäkuussa vuonna 2011 Kansainväliselle avaruusasemalle. Lento oli samalla toiseksi viimeinen avaruussukkulalla toteutettu. Viimeimen sukkulalento STS-135 toteutettiin heinäkuussa 2011 ja se tehtiin (OV-104) Atlantis-sukkulalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti