keskiviikko 21. lokakuuta 2020

NASAn OSIRIS-REx -luotain kosketti asteroidia

NASAn asteroidiluotain OSIRIX-Rex on tehnyt onnistuneen näytteenottokosketuksen Bennu-asteroidin pintaan lähellä sen napa-aluetta. Ennalta valittua näytteenottopaikkaa kutsutaan nimellä Nightingale (suomeksi Satakieli). Näytteenottopaikka valikoitui sen perusteella, että siellä on riittävästi hienojakoista ja irtonaista pinta-ainetta, jota on helppo puhaltaa näytteenottokeräimeen.

OSISRI-REx kokoonpanohallissa. Kuva NASA.

OSIRIS-Rex-luotain on kiertänyt Bennu-asteroidia jo lähes kaksi vuotta. Tänä aikana se on tehnyt kaukokartoitustehtäviä ja harjoitellut asteroidin lähestymistä ja aivan viime aikoina myös itse keräystapahtumaa, kuitenkin koskettamatta asteroidia.

Nyt todella oikea keräystapahtuma alkoi eilen (20.10.2020) kello 20.50 Suomen aikaa. Keräystä varten luotaimessa oleva käsivarsi oikaistiin ja tarvittavat ohjaustoimenpiteet tehtiin lähestymistä varten. Noin neljätuntia kestänyt lähestymisvaiheen jälkeen luotain oli noin 125 metrin etäisyydellä asteroidin pinnasta. Tarkistusten jälkeen luotain oli valmis lähestymisen jatkamiseen ja kosketus asteroidin pintaan tehtiin 11 minuuttia myöhemmin.

Bennu-asteroidi ei ole suuren suuri. Kuva NASA.

Itse näytteenottotapahtuma oli hyvin nopea, aikaa siihen kuluu vain viisi sekuntia. Keräimen koskettaessa asteroidin pintaa, suihkutettiin typpikaasua keräimen suuttimista. Kaasusuihkut pölläyttivät hienojakoista regoliittia kohti keräimen varastosäiliötä. Tämän jälkeen luotain vetäytyi jälleen kauemmaksi, noin 500 m korkeuteen. Kiertoradalla OSIRIS-REx tulee kiertämään asteroidia, kunnes varmistuu se, kuinka paljon näytettä saatiin. Päätös jatkosta tehdään 30.10.2020.

Onnistuneen näytteen massa pitäisi olla vähintään 60 grammaa. Keräimeen mahtuu jopa 2 000 g pölyä ja pieniä kiviä. Kerätyn näytteen määrä selvitetään kahdellakin tavalla. Yksinkertaisin tarkistusmenetelmä on valokuvata näytteenottopää. Jos se näyttää pölyiseltä, näytteenotto on ainakin jossain määrin toteutunut. Tarkempi menetelmä on määrittää luotainta pyörityskokeella. Jos toivottu määrää näytettä on onnistuttu keräämään, luotain on valmis palaamaan Maahan. Ellei näytettä saatu tarpeeksi, tehdään toinen keräys 12. päivä ensi tammikuussa toiselta alueelta, joka tunnetaan nimellä Ospray (Kalasääksi) tai mahdollisesti alueelta Kingfisher (Kuningaskalastaja).

Lähtö paluulennolle Maahan tapahtuu ensi maaliskuussa. Matka on pitkä ja perille luotain tulee 24.9.2023 eli lentoon kuluu aikaa 2,5 vuotta. Ainoastaan näyttteenottokapseli laskeutuu Maahan Utahin testi- ja harjoitusalueelle, johon on aikaisemminkin laskeutunut avaruudessa otettuja näytteitä. 

Ensimmäisiä tutkimustuloksia saataneen vuoden 2024 aikana. NASA varastoi Johnsonin avaruuslentokeskukseen (Houston) vähintään 75 % näytteestä tulevaisuutta varten samaan tapaan kuin 1970-luvulla kerättyjä kuunäytteitä. Varsinaiset tutkimukset tehdään kansainvälisissä tutkimusryhmissä lähivuosina ja ehkä useiden tulevien tutkijasukupolvien aikana (riippuen saadun näyte-erän määrästä).


Bennu-asteroidin numerotiedot:

ekvatoriaalinen halkaisija noin 500 m

napahalkaisija noin 510 m 

pyörähdysaika 4,3 tuntia

kiertoaika 1,2 vuotta

radan inklinaatio 6°

etäisyys Maasta on lyhyimmillään joka kuuden vuosi.


Videot

https://www.youtube.com/watch?v=j7-zQT01v9A

https://www.youtube.com/watch?v=UhSemu3P8aY


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti