maanantai 26. lokakuuta 2020

OSISRIS-Rex:n näytteenotto Bennusta onnistui mutta…

näyttää siltä, että se onnistui liiankin hyvin. NASA arvio saaneensa näytteitä noin 400 grammaa, kun onnistumistavoite oli vähintään 60 g. Nyt kuitenkin hieman isompi kivi näyttää jumittaneen näytekammion luukun hieman avoimeksi ja arviolta noin 5 – 10 g näytteestä on jo kadonnut avaruuteen.

OSIRIS-REx-näytteenottaja

Avaruusaluksen SamCam-kameralla 22. lokakuuta 2020 kaapattu kolmen kuvan sarja osoittaa, että NASAn OSIRIS-REx-avaruusaluksen näytteenottopää on täynnä kiviä ja pölyä, joka on kerätty Bennu-asteroidin pinnalta. Kuvat osoittavat myös, että jonkin verran hiukkasia on päässyt hitaasti vuotamaan näytteenottimesta. OSIRIS-REx-ryhmän analyysi viittaa siihen, että materiaalipalat kulkevat pienten aukon läpi, koska ottimen näytekammion mylar-läppä on hieman kiilautunut auki. Mylar-läppä (musta pullistuma vasemmalla renkaan sisällä) on suunniteltu pitämään kerätty materiaali näytekammiossa. Aukikiilautuminen luultavasti johtuu hieman suuremmasta kivestä, joka ei päästä läppää sulkeutumasta kokonaan.

Kuva: NASA.


NASAn tehtävä onkin nyt mitä pikimmin siirtää näytekammio varsinaiseen palautuskapseliin ja sulkea se, jotta lisävuodolta vältyttäisiin. Tästä syystä viime lauantaiksi suunniteltu luotaimen pyörittämisellä tehtävä näytteen tarkan massan punnitsimisesta luovuttiin, jotta lisävuodolta vältyttäisiin.

Mielenkiintoinen ilmiö on myös ollut havaittavissa avaruuteen joutuneissa hiukkasista, ne ovat jäänee luotaimen oman mikrogravitaation vaikutuksesta leijailemaan lähiympäristöön. Hiukkaset eivät kuitenkaan seuraa luotainta loputtomiin ja viimeisetkin varmasti katoavat avaruuteen, kun luotaimen rataa muutetaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti