lauantai 27. maaliskuuta 2021

Apophis poistetiin ESAn riskiluettelosta

Uusimman havainnot asteroidi Apophista osoittavat, että se ei ole vaarassa törmätä maapalloon näkyvissä olevana aikana (n. 100 v.) tulevaisuudessa. Erityisen huojentavaa oli tieto mahdollisen törmäyksen vuonna 2068 poistuminen uhkaluettelosta.

Tutkahavainnot maaliskuun 6. päivältä 2021. Kuva ESA.

Apophis havaittiin vuonna 2004. Silloin laskettiin asteroidin radan kulkevan niin läheltä maapalloa vuosina 2029 ja 2068, että sitä pidettiin merkittävän uhkana. Lisähavainnot kuitenkin poistivat vuoden 2029 törmäysmahdollisuuden, mutta vuodelle 2068 uhka säilyi, varsinkin jos vuoden 2029 ohitus tapahtuisi ns. avaimenreiän etäisyydeltä. Tällä ymmärretään aivan tiettyä etäisyyttä Maasta, josta kulkiessaan asteroidin rata muuttuisi juuri siten, että törmäys myöhemmin olisi ollut mahdollinen.

Tämän vuoden maaliskuun 6 päivänä Apophis ohitti maapallon noin 17 miljoonan km etäisyydeltä. Ohilennon aikana tehdyt tutkamittaukset asteroidin etäisyydestä olivat niin tarkkoja, että asteroidin rata pystyttiin määrittämään vain muutaman kilometrin tarkkuudella aikaisemman satojen kilometrien tarkkuuden sijaan.

Uudelleen määritetty rata osoitti, että vuonna 2029 asteroidi ei ohita maapalloa ”avaimen reiän” kautta, vaan kulkee ainoastaan ohi noin 35 000 km etäisyydeltä. Uudelleen määritelty rata mahdollisti asteroidin poistamisen mahdollisien vaaraa aiheuttavien kappaleiden ESAn luettelosta, jossa on tällä hetkellä 1 143 mahdollisesti törmäävää kohdetta. Muita uhkia sen sijaan kyllä riittää. IAUn PHA luettelossa on kohteita 2 179.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti