sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Asteroidin 2001 FO32 ohitus

Tänä iltana kello 18.03 lähietäisyydeltä maapallon ohittaa asteroidi 2001 FO32. Kokoa kappaleella on noin yhden kilometrin luokkaa. Ohitusetäisyys on noin 5,25 LD (Kuun keskietäisyyttä) eli noin 2 miljoonaa km. Ohitusetäisyys ei ole kovinkaan paljon mutta kuitenkin turvallinen, eikä törmäysvaaraa ole olemassa. 

Asteroidin lähiohitus tapahtuu turvallisesti 5,3 Kuun etäisyydeltä. Kuva © Kari A. Kuure.


Asteroidi havaittiin 23 maaliskuuta vuonna 2001 Lincoln Near-Earth Asteroid Research -ohjelmassa, jonka kaukoputket sijaitsevat Socorro:ssa, New Mexico:ssa. Asteroidin rata on Apollo-asteroidien tapaan sellainen, että se ylittää maapallon radan. Aphelietäisyys on 3,16 au etäisyydellä ja periheli 0,2995 au etäisyydellä Auringosta. Perihelin asteroidi saavuttaa 2 toukokuuta 2021. Radan kaltevuus Maan radan suhteen (inklinaatio) on 38,193 astetta. Yhteen kierrokseen asteroidilta kuluu aikaa 2,2 vuotta.

Asteroidin havaitseminen ei ole aivan helppoa, vaikka käytettävissä olisi yli 20 cm kaukoputki. Kaukoputki ei vielä riitä, sillä sen näkemiseen tarvitaan tarkka tieto siitä, missä kohtaa taivasta se kulloinkin näkyy. Suhteellinen nopeus maapallon suhteen asteroidilla on noin 35 km/s, joten sen liike taivaalla on varsin ripeää. Suomessa asteroidi ei kuitenkaan nouse horisontin yläpuolelle iltataivaalle. Parhaiten se näkyisi eteläisellä pallonpuoliskolla.

Asteroidin liike vie sitä kohti pohjoista ja se nousee horisontin yläpuolelle Tampereella noin kello 02.30, mutta taivas alkaa idän puolella jo hieman vaaleta. Kohteen ollessa noin 13,5m kirkkausluokkaa plus ilmakehän himmentävä vaikutus huomioon ottaen, asteroidi jää kyllä löytymättä isommillakin kaukoputkilla.

Maaliskuun 23 päivän aamuna asteroidi nousee horisontista kello 01.26, jolloin on kyllä pimeää, mutta kohteen kirkkaus on pudonnut jo lukemaan 14,9m, joten tarvittaisiin noin 16” kaukoputki sen visuaaliseen näkemiseen. Valokuvaten asteroidista voisi saada kuvan hieman pienemmilläkin kaukoputkilla. Asteroidin himmeneminen jatkuu tämän jälkeen samassa suhteessa kuin tähänkin asti, joten sen havaitseminen harrastajien keinoin ja laitteilla tulee kaiken aikaa haastavammaksi ja vaikeammaksi.

Seuraavan kerran asteroidi saapuu tämän kertaista ohitukseen verrattavan etäisyyden päähän vuonna 2052, maalikuun 22 päivänä kello 18 UTC tienoilla etäisyyttä on noin 2,83 miljoona km. Tämän jälkeen joudutaan odottamaan vuoteen 2013, jolloin maaliskuun 23 päivän kello 1.30 UTC aikoihin etäisyys on 3,16 miljoona km.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti