maanantai 5. toukokuuta 2014

Auringossa piilee vaara


Olemme tottuneet siihen, että Aurinko loistaa taivaalla vakaasti ja turvallisesti. Tutkijat ja Auringon toimintaan perehtyneet harrastajat kuitenkin tietävät, että lähi tähdessämme voi tapahtua suuriakin purkauksia, vaikkakaan todella vaarallisia esiintyy erittäin harvoin. Nykypäivän yksi vaarallisimmista purkauksista tapahtui 23. heinäkuuta 2012. Sen voimakkuus oli verrattavissa Richard Carringtonin vuonna 1859 havaitsemaan purkaukseen.

Parin vuoden takainen purkaus poikkesi Carringtonin näkemästä siinä, että se tapahtui Auringossa meille näkymättömällä puolella. Sen aikaansaama koronamassapurkauspilvi (CME) sinkoutui Auringosta pois noin 3 000 km/s nopeudella aiheuttamatta sen suurempia ongelmia. Sen sijaan Carringtonin näkemän flare-purkauksen aikaansaama CME-pilvi törmäsi täydellä voimallaan maapallon magneettikenttään ja aiheutti ennen näkemättömän magneettisen myrskyn. Sen aikaan saamat revontulet näkyivät jopa trooppisilla leveyksillä, mm. Tahitilla. Yhteistä molemmille purkauksille oli, että ne tapahtuivat suhteellisen matalien ja toisiinsa verrattavissa olevien aktiivisuusjaksojen [1] huippukausina.

Carringotinin näkemän flare-purkauksen tarkempi analyysi puuttuu, sillä hän teki havaintonsa näkyvässä valossa visuaalisesti. Nykyisin havaitsemme Aurinkoa huomattavasti monipuolisemmin ja monilla eri kapeakaistaisilla aallonpituuksilla, joten meidän mahdollisuudet ymmärtää tapahtumia Auringossa ovat huomattavasti paremmat. Heinäkuun 2012 purkaus tapahtui vielä sellaiseen suuntaa, jossa Nasan Aurinkoa havaitseva Stereo A -luotain [2] oli. Sen havaintojen mukaan purkaus oli todellisuudessa kaksi purkausta  [3],  jotka tapahtuivat vain 15 minuutin välein samassa aktiivisuusalueessa. Purkaukset olivat suunnilleen yhtä voimakkaita ja niiden aiheuttamat CME-pilvet yhdistyivät yhdeksi rintamaksi.

Auringon aktiivisuutta kuvataan
perinteisesti auringonpilkkuluvulla,
joka lasketaan 13 kuukauden
jatkuvana keskiarvona (sininen käyrä).
Kuukausien keskiarvot oesitetty mustalla
murtoviivalla.
Teollinen yhteiskunta 1800-luvun puolivälin tietämillä oli huomattavasti yksinkertaisempi kuin nykyään. Tiedonvälitys perustui paljon yksinkertaisempaan tekniikkaan kuin nykyisin ja kaikkein edistynein menetelmä oli lennätin. Lennätin linjat olivat avolinjoja ja niihin indusoitu magneettisen myrskyn aikana voimakkaita häiriövirtoja. Ne saivat aikaan kipinöintiä ja laitteiden tuhoutumista, syttyipä jokunen tulipalokin lennätinasemille.

Carringtonin aikaan yhteiskunta ei ollut lainkaan tai korkeintaan oli hyvin vähän riippuvainen lennätinlaitteiden toiminnasta. Toisin on nyt, kaikki kehittyneet ja kehittyvät valtiot ovat lähes kaikissa toiminnoissaan erittäin riippuvaisia sähköisestä tiedonvälityksestä ja kansainvälisistä tietoverkoista. Pienikin häiriö niissä saa helposti aikaan kauaskantoisia seurauksia.

Oli suuri onni, että heinäkuun 2012 purkaus ei tapahtunut viikkoa aikaisemmin, jolloin purkauksen aiheuttanut aktiivinen alue oli suuntautunut kohti maapalloa. Yhdysvaltalaisen National Academy of Sciences -tutkimuslaitoksen tekemän arvion mukaan purkauksen aikaansaamat vauriot maailmanlaajuisesti olisivat olleet arvoltaan noin 2000 miljardia dollaria. Lisäksi olisi otettava huomioon, että tieto- ja sähköverkkojen korjaamiseen olisi kulunut hyvin pitkä aika.

Auringon aktiivisuutta pyritään
ennustamaan hyvin monenlaisilla
menetelmillä. Tässä yksi ennuste.
Ilman Stereo A ja B -luotaimia, emme koskaan olisi saanut tietää, että heinäkuun purkaus oli todellinen ”superpurkaus” [4]. Tieto siitä, että Auringossa voi tapahtua laitteistojamme vaurioittavia purkauksia on merkittävä ja erittäin tärkeä kaikille magneettisille myrskyille alttiina olevien laitteistojen ylläpitäjille. Jo pelkkä tietoisuus tällaisesta suuntaa laitekehitystä vikasietoisempaan ja kestävämpään suuntaa.

Huomautukset

[1] Auringonpilkkujaksot ovat numeroitu 1700-luvun alusta lähtien. Nykyinen jakso on numeroltaan 24 ja Carringotin purkauksen aikainen jakso oli numero 10. Molempien aktiivisuusjaksojen huiput olivat auringonpilkkuluvuiltaan siinä sadan tuntumassa.

[2] Stereo A ja Stereo B ovat luotain pari, joiden tehtävänä on tehdä havaintoja Auringosta.  Ne ovat samalla Aurinkoakiertävällä radalla Maan kanssa; Stereo A etenee hieman nopeammin ja Stereo B hieman hitaammin kuin maapallo. Näin ollen ne etääntyvät maapallosta kaiken aikaa ja lopulta ne ohittavat toisensa Auringon takan ja tulevat esiin sen jälkeen vastakkaisilla puolilla Aurinkoa.

[3] Tutkimuksen tekivät Janet G. Luhmann ja Ying D. Liu Kalifornian yliopiston Berkeleyn  tutkimuslaitoksesta ja se julkaistiin Nature Communications -tiedejulkaisussa. Tarkempi analyysi osoitti, että heinäkuun 23. päivän purkausta samaa kulkureittiä oli kulkenut edellinen CME-pilvi vain neljä vuorokautta aikaisemmin, ja se oli tyhjentänyt alueen tavanomaisesta aurinkotuulen hiukkasista. Tästä syystä kaksois-CME-pilvi säilytti purkauksessa saamansa nopeuden ja oli merkittävästi nopeampi kohdatessaan Stereo A -luotaimen kuin tavanomaisesti hidastuvat CME-pilvet.

[4] Tämäkään purkaus ei ollut varsinainen superpurkaus, jollaisia on havaittu jonkin verran viime vuosina Aurinkoamme nopeammin pyörivissä tähdissä. Tosin jonkin verranhavaintoja todellisista superpurkauksista on myös tähdistä, joiden pyörähdysaika ja samalla magneettikentän voimakkuus ovat verrattavissa Aurinkoon. Näin ollen ei ole mitään syytä tuudittautua uskoon, että Auringossa ei voisi tapahtua todellisia superpurkauksia, joiden voimakkuus voisi olla kymmeniä tai jopa satoja kertoja suurempi kuin Carringtonin ja heinäkuun 23. päivän purkaukset. Niitä tapahtuu vain tuhansien tai jopa miljoonan vuoden välein.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti