lauantai 31. toukokuuta 2014

Harrastajan tähtitaivas: Kesäkuu 2014



Kuu ja Mars ovat
lähekkäin 8.6. kello 1.30.
Piirros Kari A. Kuure.



Aurinko viipyy horisontin yläpuolella Juhannuksen aikoihin jopa 18 tuntia. Näin ollen hämärälle yölle ei kovinkaan montaa tuntia jää, sillä Aurinko on horisontin alapuolella enimmillään vain muutaman asteen. Kesäkuun yöt voivat olla vielä viileitä, joten kaukoputken ääressä täytyy olla lämpimästi pukeutunut ja useimmissa maastopaikoissa täytyy muistaa varustautua myös sääskikarkotteilla.

Kuu on kesäaikana sillä osalla taivasta, millä Aurinko on talvella. Tästä syystä se näkyy matalalla jopa silloin, kun se on ylittämässä meridiaania. Havainnot pitäisikin tehdä juuri Kuun ollessa korkeimmillaan eteläisellä taivaanosalla. Kuu on korkeimmillaan pohjoisessa (18°) 26.6. lähes uuden kuun aikaan ja syvimmällä eteläisellä taivaalla (–20°) 13.6. täydenkuun aikaan.

Kuun vaiheet: 5.6. kello 23.39 kasvava puolikuu, 13.6. kello 7.11 täysikuu, 19.6. kello 21.41 vähenevä puolikuu ja 27.6. kello 11.08 uusikuu.

Merkurius on näkyvissä kuukauden alkupäivinä iltahämärissä parin tunnin ajan. Ensimmäisen viikon jälkeen planeetan nousuaika kuitenkin siirtyy lähemmäksi auringonlaskua ja kuukauden puolivälissä kohteet painuvat horisonttiin yhtä aikaa. Merkuriuksen alakonjunktio on 20.6., joten senkään vuoksi se ei olisi kovin hyvin näkyvissä vaikka elongaatio Aurinkoon onkin 3,8°. Ensimmäisen kesäkuun viikon jälkeen Merkurius on horisontin yläpuolella vain päiväaikana.

Venus on näkyvissä 45 minuutista noin 1,5 tuntiin ennen auringonnousua. Planeetan kirkkaus ei ole suuren suuri (–3,8m) vaikkakin se on selvästi näkyvissä. Kulmahalkaisija on aivan tyydyttävät 13,9–12 kaarisekuntia, joten jo aivan pienellä kiikarilla sen vaiheet pitäisi näkyä.

Mars on edelleen horisontin yläpuolella lähes koko yön. Ainoastaan parin aamutunnin aikana ennen auringonnousua se on horisontin alapuolella. Planeetan kirkkaus on vähenemässä, kuukauden alussa se on vielä –0,5m mutta kuukauden lopulla vain 0m. Maan ja Marsin välisen etäisyyden kasvaessa, sen kulmahalkaisijakin pienenee kuukauden alun 11,8:sta kuukauden loppupuolen 9,5 kaarisekuntiin.

Kuu ja Saturnus ovat
lähekkäin 11.6.
kello 1.30. Piirros
Kari A. Kuure.

Jupiter on iltayöstä taivaalla ja laskee horisonttiin yön pimeimpinä hetkinä. Planeetan kirkkaus on edelleen –1,7m tietämillä, joskin se on hieman alenemaan päin. Samoin käy pienessä määrin kulmahalkaisijalle, se putoaa kuukauden alun 33:sta kuukauden loppuun siirryttäessä hieman alle 32 kaarisekuntiin.

Saturnus on myös yötaivaalla ja alkukuusta jopa etelässä illan hämärtyessä. Aamun koittaessa Saturnus laskee horisonttiin pari tuntia ennen auringonnousua. Planeetan sijainti taivaalla on hyvin etelässä (deklinaation – 15° tietämillä), joten kovin korkealle se ei etelässäkään ollessaan nouse. 

Saturnuksen kulmahalkaisija on siedettävät 18,5 kaarisekuntia, joten sen renkaat näkyvät hienosti pienelläkin kaukoputkella. Kirkkaus sen sijaan ei ole kovinkaan suuri, joten visuaalisesti planeetta etsivien tulisi tietää sen paikka taivaalla hyvin tarkasti.

Uranus ja Neptunus ovat horisontin yläpuolella aamuhämärän aikaa, muta molempien planeettojen kirkkaudet ovat sitä luokkaa, että ilman goto-ohjattua kaukoputkea ne jäävät löytymättä ja näkemättä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti