maanantai 18. helmikuuta 2013

Harvinaisuus: meteoriitti Merkuriuksesta


Sky&Telescope-lehti kertoi Marokosta löytyneen meteoriitin olevan peräisin Merkuriuksesta. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että naapureiltamme saapuu meteoriitteja, sillä ratadynamiikan perusteella se on mahdollista. Merkuriuksesta peräisin olevien meteoriittien tunnistamisessa on ollut omat vaikeutensa. Nyt nuo vaikeudet Messenger-luotaimen spektroskooppisten havaintojen jälkeen ovat poistumassa ja tutkijamme pystyvät tunnistamaan Merkuriuksesta peräisin olevat meteoriitit muista meteoriiteista.

Aikaisemmin epäiltiin, että angriittia ja aubriittia sisältävät kivet voisivat olla Merkuriuksesta peräisin, mutta uudemman tiedon valossa näin ei aivan välttämättä ole. Sen sijaan Marokosta löytynyt NWA 7325 -meteoriitti mitä ilmeisimmin on peräisin juuri sieltä. Ainakin sen kemiallinen koostumus täsmää Merkuriuksesta tehtyjen spektrihavaintojen kanssa.

NWA 7325 on massaltaan 354 g ja se on pieneltä osalta peittyneenä kauniin sammalenvihreään lasimaiseen aineeseen. Lasitus on diopsidia (CaMg(SiO3)), jossa on pieni määrä kromia. Väri on aiheutunut juuri kromin läsnäolosta. Vastaavaa kiveä löytyy Suomesta ainakin Outokummusta.

Meteoriitin löysi viime huhtikuussa saksalainen meteorikauppias Stefan Ralew. Hän lähetti kiven Washington yliopistoon Anthony Irvingille, joka on erikoistunut epätavallisten (Kuusta tai Marsista peräisin olevien) meteoriittien tutkimiseen. Tutkimuksen mukaan kivi on täysin kiteytynyt, joten sen on täytynyt (sulana laavana ollessaan) hitaasti jäähtyä, jotta kiteytyminen on tapahtunut täydellisesti. [1]

Carnegie tutkimuslaitoksessa työskentelevä Shoshana Weider tutki kuukausien ajan Messenger-luotaimen tekemiä mittauksia ja yhdessä Irvingin kanssa hän on päätellyt meteoriitin olevan peräisin Merkuriuksesta, vaikkakin ei aivan pinnalta vaan hieman syvemmältä. Meteoriitissa on runsaasti magnesiumia ja kalsiumia sekä silikaatteja. Sen sijaan he eivät löytäneet käytännöllisesti katsoen lainkaan rautaa.

Meteoriitin tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa ja tutkijoilla olisi runsaasti ideoita jatkotutkimuksen varalle. Ralew on luovuttanut muutaman kymmenen gramman painoisen kappaleen tutkijoille. Se ei tietystikään ole riittävästi, mutta markkinoilla näin harvinaisen meteoriitin kauppa-arvo on noin 5 000 dollaria grammalta, joten sen myyminen keräilijöille pieninä kappaleina houkuttaa suuresti. Aivan näin laskelmoivasti Ralew ei kuitenkaan ole menetellyt, vaan meteoriitti on tällä hetkellä tutkijoiden hallussa lisätutkimuksia varten. Jossakin vaiheessa se kuitenkin palautuu Ralewille ja tulee myyntiin.

Pari kuvaa meteoriitista löytyy osoitteesta

--- 
[1] Nopeasti jäähtyessään yleensä kiteiset aineet eivät kiteydy – ainakaan täysin, vaan jäävät hyvin usein amorfiseksi. Tätä voi jokainen kokeilla suurta varovaisuutta noudattaen vaikkapa rikillä (jos jostain sitä käsiinsä saa). Sulata sitä pieni määrä ja jäähdyttä sula nopeasti vedellä, jolloin rikistä tulee amorfista ja se muistuttaa purukumia. Älä tee tätä sisätiloissa, sillä sula rikki syttyy helposti palamaan ja palokaasut (rikkidioksidi) paitsi, että on hyvin myrkyllistä, yhtyy hyvin hanakasti veteen ja muodostaa rikkihappoa. Hengitettynä rikkidioksidi muuttuu keuhkoissa ja kaikkialla limakalvoissa syövyttäväksi rikkihapoksi vaurioittaen niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti