maanantai 20. tammikuuta 2014

Galileo täydentyy tänävuonna


Neljän satelliitin laukaisu viime vuodelta siirtyi teknisten ongelmien vuoksi. Ongelmat eivät ole vielä täysin ratkenneet, mutta ESAn pääjohtaja Jean-Jacques Dordain uskoo niiden selviävän ja laukaisujen onnistuvan suunnitellusti.

Viime vuoden lopulla 8.12.2013 tuli tasan 20 vuotta yhdysvaltalaisen gps-jäjestelmän käyttöönotosta. Idea gps-järjestelmästä tuli Navstar Global Positioning System Joint Program Office (JPO) johtajalta eversti Bradford Parkinson’ilta vuonna 1973. Idea kehittyi ja jalostui ja lopulta järjestelmän ensimmäiset satelliitit ammuttiin avaruuteen vuosina 1977–1978.  

Järjestelmää täydennettiin 1980-luvulla, ja nykyinen gps-järjestelmä kehitettiin 1970-luvun prototyyppien perusteella. Ensimmäiset gps-järjestelmän satelliitit ammuttiin avaruuteen helmikuun 14. päivänä 1989. Koko 24 satelliitin lentue oli toiminnassa vuonna 1993. Mielenkiintoista on, että avaruudessa on edelleen toiminnassa neljä alkuperäistä gps-satelliittia. 

Yhdysvaltain gps-järjestelmä on sotilaallinen ja Yhdysvaltain puolustusministeriön hallinnassa. Järjestelmän ensimmäisinä vuosina sen siviilisovellusten tarkkuutta rajoitettiin, mutta myöhemmin siitä on luovuttu. Silti joissakin tilanteissa rajoituksia voidaan ottaa käyttöön ennalta ilmoittamatta.  

GPS:n sotilasperusteisuus ja tarkkuuden rajoittaminen sai aikaan ajatuksen Euroopan omasta satelliittipaikannusjärjestelmästä. Ensimmäiset kokeet vain neljän satelliitin ollessa toiminnassa osoittavat Galileo-järjestelmän tämänhetkiseksi tarkkuudeksi alle 10 metriä, mikä on suunnilleen sama mikä on gps-järjestelmän siviilisovellutusten paras tarkkuus. Näin siitä huolimatta, että vain osa lopullisesta infrasta (maa-asemien laitteistoista ja toiminnoista) on käytettävissä. 

Galileo-järjestelmän lopullinen tarkkuus tulee olemaan alle 0,5 metriä. Aluksi paikannussatelliittien rahoittajiksi EU-komission ja ESAn lisäksi pyrittiin saamaan mukaan eurooppalaisia liikeyrityksiä. Tavoite kuitenkin epäonnistui ja niinpä Galileo-järjestelmä rahoitetaan EU-komission kautta. Maksajina ovat siis eurooppalaiset valtiot.   

Galileon valmistuttua tämän vuosikymmenen loppupuolella, eurooppalaisilla on käytössään ulkovalloista riippumaton siviilipaikannusjärjestelmä, joka on kaiken muun hyvän lisäksi erittäin tarkka ja se toimii myös kaksisuuntaisena pelastushälytysjärjestelmänä. Järjestelmään kuuluvat hätäsignaalilaitteet voivat muodostaa satelliittipuheluyhteyden pelastuskeskuksiin. Järjestelmän uskotaan pelastavan moni hätään joutuneita. 3D-esittelyvideo Galileo-järjestelmän toiminasta. Tarvitset puna-syaani (sinivihreä)lasit katsomiseen 3D:nä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti