tiistai 21. tammikuuta 2014

Rosetta käynnistyi pitkästä valmiustilasta



Kuva ESA.
Euroopan avaruusjärjestön (ESA) komeettaluotain Rosetta käynnistyi 31 kuukautta kestäneestä valmiustilasta eilen. Käynnistymisestä kertova radioviesti otettiin vastaan Nasan Golstonen ja Canberran maa-asemilla kello 20.18 Suomen aikaa. Avoin radioikkuna oli ensimmäinen mahdollinen luotaimen sisäisen ohjelmoinnin antaman käynnistyskomentojen jälkeen. ESAn Darmstadtissa sijaitseva avaruustoimintojen komentokeskus vahvisti käynnistymisen onnistuneen.

Rosetta oli käynnistymisen aikaan 673 miljoonan kilometrin etäisyydellä Auringosta ja 9 miljoonan kilometrin etäisyydellä kohteestaan, komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenko’sta[1]. Ensimmäiset kuvat komeetasta luotaimen pitäisi ottaa toukokuussa, jolloin etäisyys on lyhentynyt kahteen miljoonaan kilometriin. Komeetan kiertoradalle Rosetta asettuu ensi elokuussa. 

Kiertoradalta Rosetta kartoittaa komeettaytimen ja auttaa näin tutkijoita valitsemaan Philaen laskeutumisalueen. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan Philaen pitäisi kiinnittyä komeettaan marraskuun 11. päivänä. Gravitaatio[2] on sen verran heikko, että Philae ei pysyisi komeetan pinnalla, ellei se kairaisi laskeutumisjaloissa olevia jääruuveja komeettaan kiinni.

Philaessa on kaikkiaan kymmenen tutkimusinstrumenttia. Se mm. kairaa näytteitä komeetan pinnan alta noin 23 cm syvyydestä ja analysoi sen pienoislaboratoriossaan.

Rosetta pysyttelee komeetta kiertävällä radalla vuoden 2015 loppupuolelle asti. Sen jälkeen se poistuu Aurinkoa kiertävälle radalle ja sen tutkimuslaitteet sammutetaan. 


Huomautukset

[1] Komeetan periheli on 13.8.2015 ja perihelietäisyys Maan ja Marsin ratojen välissä noin 185 miljoonan kilometrin etäisyydellä Auringosta.

[2] Komeetan ytimen koko on vain noin 4 km.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti