sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Rosetta ”herätetään talviunesta”



Taiteilijan näkemys Rosettasta
Komeetan kiertoradalla.
Kuva ESA.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Rosetta-luotain käynnistetään kolmenkymmenenyhden kuukauden[1] valmiustilasta maanantaina 20. tammikuuta puoliltapäivin Suomen aikaa. Valmiustilaa on kutsuttu "talviuneksi" (hibernation) ja käynnistystä ”herätykseksi”. Käyttöönotto liittyy siihen, että luotain on hiljalleen lähestymässä varsinaista kohdettaan komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenko’a, jonka se saavuttaa ensi elokuussa[2].

Käynnistys tapahtuu luotaimen päätietokoneeseen ohjelmoidun aikataulun mukaan. Ensimmäisenä laitteisiin kytketään sähkövirta tähtisuuntimien ja muiden tärkeiden laitteiden lämmittimiin, jotta laitteistot voisivat toimia nimellislämpötilassaan. 

Luotain on tällä hetkellä lähes Jupiterin radan etäisyydellä Auringosta[3] ja se vastaanottaa vain muutaman prosentin verran siitä Auringon valosta ja lämmöstä minkä se saisi maapallon etäisyydellä. Luotaimen laitteet ovat siis hyvin kylmiä ja ilman lämmitystä ne eivät yksinkertaisesti toimisi. Suurin jännitysmomentti onkin juuri laitteiden kunto, ovatko ne selvinneet pitkästä ”talviunestaan”.

Käyttöotto tapahtuu tarkassa järjestyksessä: ensimmäisenä kytketään tähtisuuntimien lämmitys. Lämmitysvaiheen kesto on noin 6 tuntia. Seuraavaksi luotaimen pyörimistä hidastetaan ja aurinkokennot suunnataan kohti Aurinkoa.  Seuraavaksi luotaimen hidas pyöriminen aloitetaan ja tähtisuuntimien avulla luotaimen asento ja sijainti määritetään. Tämän jälkeen luotain ja suuretehoantenni ovatkin valmiita käännettäväksi kohti maapalloa. 

Viimeinen tehtävä on lähettää käynnistymisestä kertova radioviesti Maahan, jonka se tavoittaa noin 45 minuutin kuluttua[4]. Signaalin odotetaan saapuvan kello 19.30–20.30 välisenä aikana Suomen aikaa.

Rosettan käyttöönottoa voi seurata suorana lähetyksenä ESA LIVE -sivustolta

tai

ja suora striimaus alkaa kello 11.15 Suomen aikaa maanantaina 20.1.2014. Jälkimmäisestä linkistä voi seurata jo nyt ESAn komeettatutkimuksesta kertovia videoita.



Huomautukset

[1] Luotain vaivutettiin ”talviuneen” 8.6.2011.

[2] kts. Rosetta lähestyy kohdettaan blogiartikkelia


[3] 673 000 000 km

[4] Rosettan ”herättämisvideo” löytyy tästä linkistä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti