lauantai 25. tammikuuta 2014

Harrastajan tähtitaivas: Helmikuu 2014



Tähtitaivas SE-suuntaan
15.2. kello  21. Kuva Kari A. Kuure.
Helmikuun lämpötilat ovat vuoden kylmimmät, ja vaikka päivän pituus on jo silmin nähden pidentynyt, yötä riittää tähtiharrastajalle aivan riittävästi. 

Aurinko on siirtynyt Kauriiseen ja päivän pituus kasvaa 8,5 tunnista hieman yli kymmeneen tuntiin. 

Kuun vaiheet: 6.2. kello 21.22 kasvava puolikuu, 15.2. kello 1.53 täysikuu, 22.2. kello 19.15 vähenevä puolikuu.

Merkurius on näkyvissä kuukauden pari ensimmäistä viikkoa iltataivaalla, jonka jälkeen se nousee horisontin yläpuolelle hieman ennen auringonnousua. Kuukauden alussa Merkurius laskee noin pari tuntia auringonlaskun jälkeen. Merkurius on alakonjunktiossa 15.2. jolloin se ei ole näkyvissä. Lähestyessään konjunktiotaan sen kirkkaus putoaa nopeasti –0,4m aina 4,7m:iin.

Venus on näkyvissä aamutaivaalla, jonne se nousee reilun kaksi tuntia ennen auringonnousua. Venuksen kirkkaus on –4,5m tuntumassa. Venuksen kulmahalkaisija on vähenemässä ja pudotus kuukauden aikana on merkittävä 51:stä 32 kaarisekuntiin.

Mars on edelleen tammikuun lailla aamutaivaalla. Planeetan nousuaika on kuitenkin siirtynyt iltataivaan puolelle. Myönteinen muutos on, että planeetta on kirkastumassa 0,2:sta –0,5m :iin. Kirkastuminen johtuu Maan ja Marsin välisen etäisyyden lyhenemisestä ja se näkyy myös planeetan kulmahalkaisijan kasvuna 9”:sta 12”:iin. Pinnan yksityiskohtien määrä kasvaa edelleen kulmahalkaisijan myötä. Mars sijaitsee Neitsyessä.

Jupiter on lähes koko yön horisontin yläpuolella, vain aivan auringonnousun aikaa se käväisee horisontin alapuolella. Etelämeridiaanin se ohittaa illalla, joten nyt jos koskaan olisi hyvät mahdollisuudet planeetan valokuvaamiseen ja visuaaliseen havaitsemiseen. Jupiter näkyy edelleen suurikokoisena, kulmahalkaisija on reilusti enemmän kuin 40” mutta se on vähenemään päin. Jupiterin kirkkaus on –2,5m tietämillä ja planeetta on edelleen Kaksosissa.

Uranus on edelleen iltataivaalla vaikkakin etelämeridiaanin ylitys tapahtuu jo päivän aikana. Käytännössä tämä on viimeinen kuukausi, jolloin Uranusta voi havaita ennen syyskautta. Uranus on Kaloissa. 

Neptunus on siirtynyt päivätaivaalle ja näin ollen se ei ole näkyvissä. Seuraavan kerran Neptunusta voidaan nähdä ensi syksynä.


Huomautukset

Käytetyt yksiköt ovat:

–0,4m   kirkkaus ilmoitetaan laaduttomana lukuna. Kirjain m kertoo, että käytettävä asteikko on yleensä tähtitieteessä käytetty magnitudi (=kirkkaus)asteikko, jonka Hipparchos Nikealainen loi pari tuhatta vuotta sitten. Kohde on sitä kirkkaampi mitä pienempi luku on.

° aste, ' kaariminuutti (=1/60°), " kaarisekunti (=1/60', 1/3600°), täysikuun halkaisija on hieman yli 30'.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti