keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Asteroidi ohitti maapallon

Tutkakuva asteroidi 2006 DP14:sta.
Kuva NASA/JPL-Caltech/GSSR.
Helmikuun 11. päivänä pienehkö asteroidi ohitti maapallon noin 2,38 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Etäisyys oli siis noin kuusinkertainen Kuun etäisyyteen (LD) verrattuna. Tapahtuma ei sinällään ollut mitenkään poikkeuksellinen, sillä vastaavia ohituksia tapahtuu, jos nyt ei päivittäin, niin viikoittain kuitenkin.

Ohittava asteroidi, 2006 DP14 oli kooltaan noin 400×200 m ja se näyttäisi olevan koostunut kahdesta yhteen iskostuneesta kappaleesta. Tutkakuvien mukaan se on lähinnä maapähkinän muotoinen. Tämäkään ei ole mitenkään poikkeuksellista, sillä monet muutkin asteroidit ovat osoittautuneet muodoiltaan muistuttavan maapähkinää.
Asteroidin 2006 DP14 pintamateriaali näyttäisi olevan hyvin tummaa, noin kivihiilen tummuusluokkaa. Tämä kertoo sen pinnan olevan hyvin vanha, sillä Auringon uv-säteily saa pinnalla olevien orgaanisten yhdisteiden muodostamaan vielä pitempiä hiiliketjuja, jotka ovat väriltään tummia. Mitä vanhempi pinta sitä tummempi se on.

Nasa Deep Space Networkin Goldstone antennilla (sijaitsee Kaliforniassa) tehtiin havaintoja ohikiitävästä asteroidista tutkaamalla sitä. Asteroidin suhteellinen nopeus maapallon suhteen oli 27 km/s. Tässä tutkamittauksessa paljastui asteroidin muoto.
Maapallon radan läheisyydessä tunnetaan lähes 11 000 asteroidia, joista noin tuhat on yli kilometrin kokoisia. Tällä hetkellä (26.2.2014) tunnetaan 1458 mahdollisesti vaarallista asteroidia[1], joiden radat hipaisevat maapallon rataa. Seuraava tunnettu asteroidi, joka ohittaa maapallon suunnilleen yhtä etäältä kuin 2006 DP14 on 2014 CR. Se tekee ohituksensa maaliskuun 11. päivänä 8,3 LD (Lunar Distance) ja kokoa sillä on noin 195 m.

Helmikuun 21. ja 23. päivinä maapallon ohitti 0,7 LD ja 2 LD etäisyyksiltä 12 ja 30 metriä halkaisijaltaan olevat kivet 2014 DK10 ja 2014 DH6. Tämän kokoiset kivet luultavasti tuhoutuisivat ilmakehässä, jos ne joskus päätyisivät törmäysradalle. Tuhovaikutukset olisivat tällöin hyvin paikallisia lähinnä paine- ja lämpöilmiöiden aiheuttamia, kuten Tšeljabinskin meteorista [2] hyvin muistetaan.

Huomautukset
[1] Mahdollisesti vaaralliseksi (PHA) asteroidiksi luokitellaan asteroidit, joiden koko on vähintään 100 m ja niiden rata ohittaa maapallonradan enintään 0,05 au (noin 7,5 miljoona kilometriä, tai 19,5 LD) etäisyydeltä.

Toistaiseksi tästä joukosta ei tunneta ainoatakaan asteroidia, jonka rata muodostaisi törmäysuhkan lähimmän sadan vuoden aikana. Asteroidien radat kuitenkin muuttuvat suhteellisen nopeasti (tähtitieteellisessä aikaskaalassa), joten tilanne ei pysy muuttumattomana pitkällä aikavälillä. Näin ollen on vain ajan kysymys milloin maapalloon törmää 100 metrin kokoinen tai suurempi kappale. Keskimäärin alarajan kokoisia kappaleita iskeytyy maapalloon muutaman tuhannen vuoden välein.

[2] http://avaruusmagasiini.blogspot.fi/2013/02/tseljabinskin-asteroidi-ei-rajahtanyt.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti