perjantai 21. helmikuuta 2014

Maaliskuun 2014 tähtitaivas



Kuu ja Jupiter ovat hienosti näkyvissä
10. maaliskuuta kello 20 Kaksosten
tähdistössä.
Maaliskuun sää vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen. Joskus se on vielä selkeästi viimeinen talvikuukausi, joskus taas ollaan jo pitkällä keväässä. Selkeiden öiden vuoksi kuukausi on pitkästä aikaa tähtiharrastajalle selvästi aktiivisen havaitsemisen aikaa.

Aurinko pysyttelee horisontin yläpuolella hieman yli 8 tunnista 13 tuntiin. Pimeää aikaa silti riittää himmeimpienkin syvä taivaan kohteiden havaitsemiseen.

Kevätpäiväntasaus on 20. päivä kello 18.56. Tämän jälkeen Aurinko on puoli vuotta taivaanekvaattorin pohjoispuolella. Päivä ja yö ovat yhtä pitkiä suunnilleen 18./19. päivien välisenä yönä. Jos joku ihmettelee tätä, niin hän voisi miettiä ilmakehän vaikutusta nousu- ja laskuaikoihin.

Kuun vaiheet: 1.3. kello 8.00 uusikuu, 8.3. kello 13.27 kasvava puolikuu, 16.3. kello 17.09 täysikuu, 24.3. kello 1.46 vähenevä puolikuu ja 30.3. kello 18.45 uusikuu.

Merkurius on horisontin yläpuolella vain ensimmäisen viikon aikana aamutaivaalla noin 40 minuuttia ennen auringonnousua. Nousuaikojen ero kaventuu kuukauden kuluessa ja on sama muutamaa vuorokautta ennen kuukauden vaihtumista. Kirkas taivas ja horisontin läheisyys estävät planeetan näkymisen, sillä se ei ole kovinkaan kirkas (0,8m).

Venus nousee aamutaivaalle noin 1,5 tuntia ennen auringonnousua kuukauden alkupuolella. Kuukauden lopulla planeetta nousee samaan aikaan Auringon kanssa. Venuksen kirkkaus on hyvin suuri (–4.5m), joten sen pitäisi olla helppo kohde aamutaivaalla. Venus näkyy puolikkaana suurimman läntisen elongaation ollessa 22. päivänä yli 46,5 astetta ja Venuksen kirkkaus on silloin –4,2m.

Mars nousee horisontin yläpuolelle kuukauden alussa iltayöstä ja kuukauden puolivälin jälkeen iltahämärän aikaan. Etelämeridiaanin planeetta ylittää aamupuolella yötä kello 3.35 ja 1.23 välillä kuukauden edetessä. Marsin kirkkaus on kuukauden alkupuolella noin –0,5m ja se kasvaa kirkkauteen –1,3m kuukauden loppua kohti mentäessä. Mars näkyy Neitsyen tähdistössä.

Jupiter näkyy edelleen Kaksosten tähdistössä. Se nousee jo aamupäivällä ja etelämeridiaanin ylitys tapahtuu iltahämärissä. Horisontin alle se painuu vasta aamuhämärän kotvasen kestettyä. Jupiterin kirkkaus on suhteellisen muuttumaton, noin –2,2m ja kulmahalkaisija noin 40 kaarisekuntia.

Saturnus on Vaa’an tähdistössä ja se nousee horisontin yläpuolelle vuorokauden vaihtumisen jälkeen. Etelämeridiaanin ylitys tapahtuu koko kuukauden juuri silloin, kun tähtitieteellinen pimeys muuttuu hämäräksi. Saturnuksen kulmahalkaisija on noin 18” ja sen kirkkaus kasvaa hieman 0,6–0,4m.

Uranus on vaikeasti nähtävissä ja se voi onnistua kuukauden alkupuolella syvimmän iltahämärän aikaan. Kuukauden lopussa planeetta laskee horisonttiin yhtä aikaa Auringon kanssa. Uranuksen kirkkaus on 5,9m. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Neptunus on Vesimiehessä yhdessä Auringon kanssa. Aurinko siirtyy tähdistöstä pois hyvin nopeasti Kaloihin, mutta Neptunus on siellä koko kesän. Planeetta on horisontin yläpuolella vain päiväaikaan, joten havainnot siitä ovat mahdottomia.



2 kommenttia:

  1. Kiitos Karille Avaruusmagasiinin toimittamisesta täysin pyyteettömästi. Artikkelit ovat tieteellistä tasoa ja sopivan kriittisiä, mutta ennen kaikkea Kari osaa kertoa vaikeastikkin hahmotettavista asioista todella ns. kansankielellä. Perusteellisia ja hyvin kuvattuja tieteellisiä artikkeleita on kiehtovaa sekä nautinnollista lukea.

    Jos Karilla on vaikea keksiä mistä kirjottaisi, niin kommentoin tähän itseäni kiinnostavia aiheita, joita olisi kiva lukea Karin kirjoittaman:

    - mailmankaikkeus nyt ja sen tulevaisuus pitkällä aikavälillä. Jatkuuko laajeminen koko ajan kiihtyvästi vai palaako mailmankaikkeus joskun "alkupisteeseen".

    - Mitä mustille aukoille tapahtuu huomenna ja tuhansien miljardien vuosien aikana. Miten Hawginin säteily vaikuttaa pitkän ajan kuluessa mustiinaukkoihin

    - Suurten asteroidien/komeettojen törmäykset maapalloon ja niiden vaikutus lähihistoriassa (esim 200 000v) ja niihin liittyvien meteoriittikraattereiden tutkiminen ja varmistuminen taivaallisesta alkuperästä.

    - Maapallon ja kuun ratamekaniikka

    - Miehitetyn mars- lennon haasteet jos raha ei ole ongelma

    - Edelliseen, mitä lisä arvoa tieteellisesti ihmisen vieminen marssiin hyödyttäisi vs. robottikulkija, joka toisi näytteet maahan

    - laajentuvan ja kiihtyvän mailmankaikkeuden aiheuttaja

    - rinnakkaisuniversumeista spekulaatio

    - näkyvän mailmankaikkuden koko vs. näkymättömän mailmankaikkeuden koko

    - meteoriittien Widmanstättenin kuvion synty

    - pimeä aina ja energia

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi, on aina mukava saada (myönteistä) palautetta tekemisestään.

    Tähtitieteessä ja avaruustutkimuksessa on tarjolla runsaasti aiheita mistä kirjoittaa ja on valinnan vaikeutta aiheiden runsauden vuoksi. Tuo tekemäsi lista on siinä mielessä hyödyllinen, että siinä on minullekin mielenkiintoisia aiheita ja jaat varmasti muiden lukijoiden kanssa nämä mielenkiinnon kohteet.

    Blogistille onkin erittäin tärkeää saada tietää ne aihepiirit mitkä kiinnostavat lukijoita. Vaikka tämä blogi-alusta antaakin jotakin tietoa esimerkiksi juttujen lukukerroista, usein jää arvauksen varaan se, mikä todella lukijoita kiinnostaa. Siinä mielessä palaute on erittäin tervetullutta, ja toivoisin muidenkin heitä kiinnostavien aihepiirien esille tuomiseen.

    Artikkelien julkaisutiehys vaihtelee. Se on tietysti valitettavaa niiden lukijoiden kannalta, jotka seuraavat blogiani säännöllisesti. Tältä ei kuitenkaan voi välttyä jatkossakaan, sillä niinkuin kaikki hyvin tietävät, olen monessa muussakin mukana hyvin intensiivisesti. Tällä hetkellä erityisesti Tampereen Ursan Radiantti-lehti on työllistänyt minua kahdestakin syystä: lehden tuorein numero on ollut pakko saada painoon ja Radiantti on siirtymässä pelkästään verkossa julkaistavaksi. Siirtyminen aiheuttaa paljon "näkynmätöntä työtä" ennen ensimmäistä puhtaasti verkkoversion julkaisua, joten en uskalla luvata lähiviikkoinakaan useampaa kuin yhden blogi-artikkelin viikossa

    VastaaPoista