Jari Mäkinen
Avaruusluotainten ABC
ISBN-13 978-952-5329-99-5
Nid. 267 sivua
Avaruusaika alkoi teknisesti ottaen jo 1900-luvun alkupuolella. Ensimmäinen Maata kiertänyt satelliitti oli Neuvostoliiton Sputnik 1 ja sitä on seurannut satoja tai tuhansia satelliitteja ja eri taivaankappaleille suunnattuja tutkimusluotaimia. Luotaimia on viety avaruuteen kymmenillä erilaisilla kantoraketeilla ja toimintaan on osallistunut niin valtioita kuin yksityisiä yrityksiä. Avaruustutkimuksesta on tullut arkipäivää ja sen tarjoamat palvelut ovat elintärkeitä kansainväliselle liike-elämälle ja lopulta myös yksittäisille ihmisille.
Jari Mäkisen kirja Avaruusluotainten ABC on keskittynyt lähinnä aurinkokuntamme kappaleisiin kohdistuvaan avaruustutkimukseen ja hän esittelee kirjassaan viimeisen 55-vuoden aikana avaruuteen lähetettyjä tutkimusluotaimia. Jotta luotainten tehtävistä saisi jonkinlaisen selkeän kuvan, kirjan kappalejako noudattelee kohteiden mukaista järjestystä ja lukujen sisällä kronologista järjestystä. Lähestymistapa on erittäin käytännöllinen ja kirjaa voi jopa käyttää tästä syystä jonkinlaisena käsikirjana.
Jari on tiedetoimittajan työssään tavannut aika monta avaruustutkimuksessa vaikuttavaa henkilöä. Heidän haastattelunsa antaa sopivasti taustatietoa ja hieman erilaisen näkökulman luotainten rakentamiseen ja käyttämiseen kuin pelkästään tekniset tiedot ja Nasan ja muiden avaruustoimijoiden lehdistötiedotteet. Tätä puolta kirjassa tuo esille luotainten tekniset tiedot omina tietolaatikkoinaan. Myös kohteet, siis planeetat, kuut ja asteroidit ovat saaneet omat tietolaatikkonsa, joihin lukija voi palata tarvitessaan rautaista faktaa.
Kirja on painettu hienolle väripainopaperille ja niinpä kuvat ovat näyttäviä ja jopa loisteliaita. Se on todellinen plussa, sillä mustavalkoiset, pieninä ja huokoiselle paperille painettuna tuhruiset kuvat eivät olisi tehnyt oikeutta kirjan aiheelle ja teemalle. Nyt pelkästään kuvien katselemisesta voi nauttia täysin siemauksin.
Mäkisen teksti on asiapitoista, mutta kuitenkin helposti luettavaa. Tässä Jarin pitkä kokemus tiedetoimittajan työstä ja ammattitaidosta tulee näkyville. Niinpä kirjaa voi suositella myös aloittelevan avaruustutkijan luettavaksi iästä riippumatta. Uskon, että ahmimisiässä olevien ja avaruudesta kiinnostuneiden nuorten kädet oikein syyhyää saadessaan kirjan luettavaksi.
Kirjaa on saatavissa hyvin varusteltujen kirjakauppojen lisäksi Ursasta ja Tampereen Ursan tähtitornilta sen aukioloaikoina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti