lauantai 26. tammikuuta 2013

Kevään komeettavieras


Kaikki tähtiharrastajat tietävät kevään komeettavierailusta. Komeetta C/2011 L4 (PANSTARSS) tulee näkyville maaliskuun 10. päivän (2013) jälkeen läntiseen horisonttiin auringonlaskun jälkeen. Sen kirkkauden lasketaan olevan noin 0,5m tienoilla, joskin komeetat yleensä yllättävät tässä suhteessa joko positiivisesti tai negatiivisesti. Toisin sanoen, kirkkauslaskelmat ovat alustavia ja vain harvoin ne toteutuvat aivan sellaisenaan.

Suomessa maaliskuun alkupuoli ei ole mitenkään erityisen hyvää komeetan näkymisen kannalta, ellei se ole huomattavasti ennakoitua kirkkaampi. Muutamaa päivää myöhemmin tilanne tulee muuttumaan, sillä komeetta etenee hyvää vauhtia lähes suoraan pohjoiseen. Maaliskuun 10. päivän iltana se on Kaloissa, mutta siirtyy seuraavaksi illaksi jo Valaskalan puolelle ja lähestyy Uranusta. Maaliskuun 12. päivän iltana komeetan ja Uranuksen välinen ero on hieman alle puoliastetta, joten planeetta pitäisi löytyä jopa paljain silmin hyvin helposti. Kiikarit, joita muutekin voin suositella komeetan katselemiseen, auttavat varmasti myös Uranuksen tunnistamisessa. Planeetta näkyy pienenä sinertävänä levynä.

Seuraavana iltana (13.3.) komeetta on jo ohittanut Uranuksen ja siirtynyt takaisin Kaloihin. Siellä se jatkaa matkaansa kohti pohjoista, samalla himmentyen. Kalojen tähdistö on himmeätähtistä aluetta, joten komeetalla ei ole kilpailijoita. Jos komeetan kirkkaus heikkenee ennakoitua nopeammin, Kalat voivat olla hyväkin alue komeetan näkemiseen ja valokuvaamiseen.

Kevät etenee kovaa vauhti maaliskuussa ja havaintoaikaa täytyy siirtää tunnilla eteenpäin kevätpäiväntasauksen aikaan. Kello 20 aikoihin komeetta on vielä suhteellisen korkealla horisontin yläpuolella ja Aurinko suunnilleen saman matkan horisontin alapuolella. Seuraavana iltana komeetta on jo siirtynyt Andromeda-tähdistöön.

Maaliskuun 26. päivän iltana komeetta on e And lähellä, etäisyyttä on hieman enemmän kuin 1 aste. Seuraavana iltana vuorossa on d And -tähti, johon etäisyyttä on noin 1,5 astetta. Tässä vaiheessa komeetta lienee himmentynyt jo sen verran voimakkaasti, että sen löytäminen taivaalta paljain silmin voi olla vaikeaa. Mainittuja tähtiä voikin hyödyntää komeetan paikallistamisessa. Maaliskuun 29. päivänä tähden p And ja komeetan välinen etäisyys on noin yhden asteen luokkaa. Komeetan löytäminen voi olla vaikeaa ja tähti opastaa hyvin jäljille. Komeetta on tähden länsipuolella.

On vaikea arvioida komeetan näkyvyyttä kevään edetessä, se kun on kiinni siitä, kuinka kirkkaaksi komeetta todellisuudessa tulee. Veikkaisin, että se katoaa joka tapauksessa kevään vaalenevaan taivaankanteen maaliskuun vaihtuessa huhtikuuksi. Huhtikuun puolella sen voi havaita vain valokuvaamalla.

Kesätauon jälkeen sitten odotetaan loppuvuoden ISON-superkomeettaa. Palaan aiheeseen sitten syksyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti