keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kaunis observatorio


Tapio Markkanen
Helsingin observatorio
ISBN 978-952-5985-07-8
Nid. 90 sivua
Hinta 27 €


Helsingin observatoriorakennus on varmasti yksi maamme kauneimmista rakennuksista. Tosin en tunne kaikkia Helsingin tai muidenkaan paikkakuntien arvorakennuksia, olen niissä sen verran harvoin vieraillut, mutta observatoriorakennuksen olen sentään päässyt muutaman kerran omin silmin katsomaan. Niinpä monet Tapio Markkasen kirjoittaman ”Helsingin observatorio” -kirjan kuvista esittävätkin tuttuja tiloja.


Kirja on itsessäänkin kaunis, sen kuvitus suorastaan joiltakin osiltaan on taidetta, jollaista ripustaisin mielelläni työhuoneeni tai jopa olohuoneeni seinälle. Kirja kertoo observatorion historiasta aina sen suunnittelijasta Carl Engelistä ja hänen töistään lähtien. Tämä osa maamme historiasta tulisikin olla edes pääpiirteiltään jokaisen tietämyksessä.

Toinen mielenkiintoinen asia tuli kirjassa selkeästi esille, nimittäin se, että Helsingin observatorio on valmistuttuaan ollut aikansa modernein ja siten myös tiennäyttäjä aikansa uusille observatoriorakennuksille jopa Eurooppaa laajemmin. Etenkin meridiaaninsalin peruskallioon tukeutuvat ja muusta rakennuksesta irti olevat instrumenttien kolme tukipilaria oli todella aikansa edistyksellisintä ajattelua ja suunnittelua. Nykyisin tämä on tietysti peruslähtökohta, olivatpa ne isoja tai pieniä, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tai vaikkapa vain harrastajien pieniä pihaobservatorioita.

Helsingin observatorio -kirja tuo esille observatoriorakennuksen kauniit yksityiskohdat niin vanhoin kuin uusin valokuvin. Erityisen mielenkiintoisia ovat rakennuksen pohjapiirrokset, jotka tietysti ovat aikansa käyttötuotteita. Nykyisin niitä katsellaan aivan toisin silmin ja ne ansaitsevat paikkansa näinkin hienossa kirjassa. Ehkä joskus sadanviidenkymmenen vuoden kuluttua Musiikkitalon piirustuksia katsellaan yhtä ihailevin silmin, tai ei ehkä sentään.

Kirja ei keskity pelkästään itse rakennukseen, vaan Tapio Markkanen kertoo myös observatoriossa tehdyistä tutkimuksista ja henkilöistä, jotka ovat observatoriossa työskennelleet ja asuneet. Toden totta, observatoriorakennus on ollut myös joidenkin perheiden koti, sitähän ei pidä unohtaa. Tämä puoli rakennuksesta on varmasti monelle, myös minulle, aivan uusi aspekti.

Kirja on suunniteltu hyvin monikäyttöiseksi. Se sopii ilman muuta tähtiharrastajille observatoriorakennukseen tutustumiseen, toimiihan Ursa ry. nyt myös siellä. Kirja sopii myös erityisesti kaikille kulttuurirakennuksista ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Kolmansina lukijakohteina näkisin myös rakennustaiteesta ja taidehistoriasta kiinnostuneet henkilöt, ja hienon taittonsa ja painotyön ansiosta se sopii myös lahjakirjaksi lähes kenelle tahansa niin koti- kuin ulkomailla. Toivonkin, että kirja tässä suhteessa toimii erinomaisena Suomi-kuvan uudistajana. Suomenkielisen tekstin lisäksi kuvien tekstitykset on käännetty ruotsiksi ja englanniksi, joten potentiaalisia lukijoita löytyy laaja-alaisesti.

Kirjaa on saatavissa hyvin varusteltujen kirjakauppojen lisäksi Ursasta ja Tampereen Ursan tähtitornilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti