tiistai 14. toukokuuta 2013

Tähtiharrastajan kaukoputki: Jalustat – osa 3


Dobson-jalusta

Dobson-kaukoputki
Oikeastaan Dobson-kaukoputki on rakenteellisesti aikatavalla erilainen kuin tavallinen kaukoputki. Sen pohjana on yleensä Newton-kaukoputki, mutta merkittävin ero normiputkeen on sen pääpeilin paksuus, tai siis ohuus. Tavallisesti pääpeili on noin 1/10–1/6 peilin halkaisijasta, mutta Dobsonissa peilin paksuus voi olla vain 1/16 peilin halkaisijasta. Tästä seuraa, että peilin tuenta ja kiinnitys poikkeaa merkittävästi tavanomaisen kaukoputken peilin kiinnityksestä.

Toinen merkittävä ero on jalustassa. Dobson-tyyppinen jalustassa akselisto on yleensä atsimutaalinen, jotka muodostuvat teflon liukupintojen varassa pyörivistä kehistä. Altitudi-akseli (Alt-akseli) muodostuu putken ympärille tehtyyn laatikkoon kiinnitetyistä pyöreäpintaisista kannattimista, joiden liukupinta on yleensä jotakin muovia, hyvin usein teflonia. Liukupinnat voivat olla myös metallia kuten alumiinia.

Altitudi-akselin tukipisteet ovat niin ikään teflonia kitkan pienentämiseksi, ja ne on rakennettu hieman isompaan laatikkoon, joka pyörii teflontukien varassa pystysuoran atsimuuttiakselin ympäri. Rakenne on yleensä hyvin tukeva, edullinen ja toimiva, etenkin silloin kun kaukoputkella alkaa olla kokoa jo tavanomaista enemmän. Tällöin puhutaan leikkimielisesti "valoämpäreistä".

Usein epätasapainoisella kuormituksella Alt-akselin liukupinnat eivät tuota riittävää kitkaa kaukoputken asennon säilyttämiseksi. Silloin sitä voidaan lisätä jousilla, jotka vetävät Alt-akselia kitkapintoja vasten. Tällöin kitkavoima kasvaa ja kaukoputki pysyy suunnassaan.

Joskus harrastajat rakentavat Dobson-kaukoputkeaa varten kiilan, jolla akselisto saadaan muutettua ekvatoriaaliseksi. Kiilan kallistuskulma F on

F = 90° –  havaintopaikan maantieteellinen leveys .

Lopputulos on, että Dubson-jalustan uloimman laatikon pyörimisakseli (Az-akseli) osoittaa juuri taivaannapaan ja kohteen seuranta helpottuu, kun Alt-akselilla ei tarvitse tehdä ainakaan kovin suurta säätöä.

Kiilaan voi rakentaa myös moottoroidun seurannan, jolloin jopa valokuvaaminen on mahdollista Dobson-kaukoputkella. Dobson kaukoputkia on saatavissa kaupallisesti lähes jokaiselta kaukoputkivalmistajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti