maanantai 6. toukokuuta 2013

Miltä kuulostaa Venäjälle pudonnut asteroidi?


Venäjälle helmikuussa pudonnut asteroidia voitiin havaita kaikkialla maapallolla. Vaikka asteroidi syöksyi ilmakehään ja hajosi ennen kuin se saavutti maanpinnan, aiheutti se kuitenkin havaittavissa olevia seismisiä aaltoja maapallon kallioperässä. Seismiset aallot olivat erittäin pitkän aallonpituuden omaavia infra-aaltoja, joiden havaitseminen ihmiskorvin on mahdotonta. Yhdysvalloissa on kuitenkin yli 400 havaintoaseman verkosto, jolla näitä, ja ylipäätään kaikkea seismistä toimintaa voidaan kuunnella.

Professori Zhigang Peng (School of Earth and Atmospheric Sciences) muunsi nämä infra-äänet korvin kuultaviksi ja latasi sen YouTubeen. Linkki äänitallenteeseen on tässä. Ääniaallot havaittiin noin kymmenen tunnin kuluttua siitä, kun asteroidi syöksyi maapallon ilmakehään. Maapallo värähteli pitkään tämän jälkeen, sillä ääni oli kuultavissa myös kymmenen tunnin ajan. Tästä voidaan päätellä, että infraäänet vaimenevat hyvin vähän kulkiessaan kallioperässä.

Tämä kallioperän ominaisuutta voidaan hyödyntää monien muiden tapahtumien valvomisessa. Esimerkiksi Pohjois-Korean tekemät maanalaiset ydin kokeet ovat helposti havaittavissa ja myös tunnistettavissa. Maanjäristysten aikaansaamat seismiset aallot ovat täysin erilaisia ydinpommin aiheuttamista aalloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti