maanantai 3. elokuuta 2020

Demo-2 laskeutui

SpaceX-yhtiön rakentama miehistöalus Dragon (Endevour) laskeutui Meksikonlahteen Pensacolan edustalle (Florida) eilen (2.8.2020) kello 21.48 Suomen aikaa. Laskeutuminen sujui suunnitellusti. Astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley työskentelivät Kansainvälisellä avaruusaluksella noin 62 vuorokautta[1]. Lähtö tapahtui toukokuun 30 päivänä, joten lennon kokonaispituus oli noin 64 vuorokautta.

Demo-2-lento on päättynyt laskeutumiseen laskuvarjojen varassa Meksikonlahteen. Kuva NASA/Bill Ingalls.

Laskeutumista uhkasi trooppinen myrsky, joka ei lopulta vaikeuttanut laskeutumista lainkaan. Laskeutuminen tapahtui laskuvarjojen varassa mereen, josta miehistöalus poimittiin sitä vastaanottamassa olleeseen, tätä tarkoitusta varten suunniteltuun laivaan. Huvialukset kuitenkin ehtivät ensin laskeutuneen avaruusaluksen läheisyyteen.

Onnistunut avaruuslento oli miehistöaluksen ensimmäinen miehitetty lento avaruuteen. Tätä ennen, viime vuonna, alus teki miehittämättömän ja automaattisesti ohjautuvan lennon myös Kansainväliselle avaruusasemalle. Nyt onnistuneen lennon myötä, NASA tulee hyväksymään sen käyttöönsä, jonka uskotaan tapahtuvan lähimmän kuuden viikon aikana.

Seuraava Dragon-aluksella tehtävä avaruuslento tulee tapahtumaan ensi vuonna, luultavasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Silloin lennolla on mukana myös ESAn astronautti, ranskalainen Thomas Pesquet ja lento on nimetty Alfaksi.

Yhdysvaltain ja Venäjän yhteiset huolto- ja miehistövaihtolennot jatkuvat ainakin muutaman lennon verran, kunnes nykyiset sopimukset päättyvät ja SpaceXn ja Boeing-yhtiöiden aluksien sarjatuotanto käynnistyy. Alukset ovat kuitenkin monikertakäyttöisiä, joten kovin montaa kappaletta niitä ei tarvita. NASA on maksanut Venäjälle 86 miljoonaa dollaria paikasta Sojuz-aluksessa.

 

Huomautukset

[1] Avaruusasemalla työskentelyn aikana molemmat astronautit tekivät lukuisia tutkimus ja tieteellisiä kokeita ja testejä. Behnken teki myös neljä avaruuskävelyä tehden huoltotehtäviä avaruusasemalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti