tiistai 1. lokakuuta 2013

Harrastajan tähtitaivas: Kuun puolivarjopimennys

Kuunpuolivarjopimennys
9.2.2009 kello 17.03.
Kuva Kari A. Kuure

Vuorokauden vaihtumisen jälkeen lokakuun 19. päivänä tapahtuu Kuun puolivarjopimennys. Kuten aina, tälläkään kertaa puolivarjopimennyksen havaitseminen ei ole helppoa kahdesta syystä: Ensinnäkin puolivarjopimennyksissä Kuun kirkkaus vähenee vain vähän, ja toiseksi tällä kertaa Kuu ei siirry puolivarjoon täysin, vaan ainoastaan puoliksi. Pimennys näkyy sään salliessa alusta loppuun koko Suomen alueella.

Pimennys alkaa 19.10. kello 0.50.38 Suomen aikaa. Tällöin Kuu on taivaalla kutakuinkin etelässä ja hieman havaintopaikasta riippuen alle 40° korkeudella, Tampereella 38,5°.  Pimennys on syvimmillään kello 2.50.17 jolloin 76 % Kuun halkaisijasta on puolivarjossa, joka kattaa Kuun eteläisen pallonpuoliskon ja osa pohjoisen pallonpuoliskon ekvaattorilta keskileveyksille. Pimennys päättyy kello 4.49.49, jolloin Kuun on jo siirtynyt länsilounaaseen hieman alle 25° korkeuteen (Tampereen horisontissa).

Paljain silmin osittaisen kuunpimennyksen havaitseminen kyllä onnistuu, mutta kirkkauden muutosta on vaikea havaita. Parhaiten pimennyksen saa näkyviin valokuvaamalla, jos kamerassa on käsisäädöt – automaattivalotuksella eroja ei synny.

Ennen pimennystä kuvataan Kuuta oikealla valotuksella siten, että mikään kohta kuunpinnasta ei ole ylivalottunut. Ylivalotuksen huomaa parhaiten esimerkiksi Tycho-kraatterin vaaleasta pohjasta; jos se on täysin valkoinen tai ylivalotuksen merkki vilkkuu sen kohdalla (tai missä tahansa kohdassa), valotusta on vähennettävä. Kun oikea valotus on selvillä, asetetaan kameran valotusarvot käsisäädöistä ja otetaan vielä testi ja ensimmäiset vertailukuvat. Kuuta kuvatessa on syytä käyttää jalustaa!

Pimennyksen alettua, kameran pidetään käsisäätöillä ja muuttamatta valotusta kuvataan Kuuta. Kovin tiheästi kuvia ei ehkä ole tarpeen ottaa, luultavasti kerran 10 minuutissa on riittävä. Kuvat voi ajoittaa siten, että syvimmän pimennyksen aikaan tulee kuva otettua. Näin jatketaan pimennyksen loppuun asti ja sen jälkeen otetaan vielä pari vertailukuvaa.

Kuvankäsittelyssä voi sitten kuvista tehdä kuvamontaasin, eli yhteen isoon kuvaan kootaan koko sarja. Näistä kuvista (jos kuvankäsittelyssä ei ole säädetty kirkkautta eikä kontrastia) syntyy sarja, jossa pimennyksen kulku ja Kuun kirkkauden muutos tulevat näkyville. Tämäkään menetelmä ei ole täysin varma sillä, kirkkauden muutos on todella vähäinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti