keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Avaruuden vapaat vaeltajat

Ensimmäinen vapaa vaeltava planetta on
punainen piste tässä Pan-STARRS-
kaukoputkella otetussa kuvassa.
Kuva  N. Metcalfe & Pan-STARRS 1
Science Consortium
Muutama päivä sitten uutisoitiin näyttävästi avaruudesta havaitusta planeetasta (PSO J318.5-22), joka ei kierrä minkään tähden kiertoradalla vaan vaeltaa vapaasti tähtienvälisessä avaruudessa. Löytöä pidetään merkittävän, sillä aikaisemmin vastaavaa planeetan kokoista kappaletta ei ole havaittu.

Toistaiseksi tiedämme itse planeetasta hyvin vähän. Se sijaitsee noin 80 valovuoden etäisyydellä meistä Kaurinn tähdistössä ja on osa Beeta Pictoris tähden tähtiryhmää. Planeetan iäksi ilmoitettiin 12 miljoonaa vuotta, joka on myös Beeta Pictoriksen ikä. Mielenkiintoista on, että Beeta Pictoriksen kiertoradalla on myös löydetty eksoplaneetta, mutta avaruudessa vapaasti vaeltavan planeetan syntytapa on pikemminkin tähden syntyä muistuttava kuin tähteä kiertävälle radalle syntyvän planeetan.

Havainto tehtiin Havaijin Maui-saarella sijaitsevalla Pan-STARRS 1 laajakenttäisellä kaukoputkella. Havainto on varmistettu muillakin Havajilla olevilla kaukoputkilla kuten NASA Infrared Telescope Facility, Gemini North Telescope, ja Canada-France-Hawaii Telescope. 

Tähtienvälisessä avaruudessa vapaasti vaeltavien planeettojen löytäminen on tullut mahdolliseksi vasta näinä vuosina, sillä ne eivät juuri emittoi näkyvää valoa. Kyseinen planeetta on noin kuuden Jupiterin massainen ja se säteilee suurimmalla intensiteetillään pitkäaaltoisen infrapunaisen valon aallonpituudella. Tämä tekee planeetan havaitsemisen erittäin vaikean etenkin maanpinnalla[1] olevista observatorioista. Löytö ei jää varmastikaan ainoaksi, sillä tähtien kaltaisesta syntytavasta johtuen niitä pitäisi olla hyvin paljon etenkin nuorissa tähtijoukoissa.

Nykyisen käsityksen mukaan tähdet syntyvät suuremmissa tai pienemmissä joukoissa avaruudessa olevien pöly- ja kaasupilvien alkaessa luhistua. Luhistuminen ei ala vain yhdessä paikassa vaan tiivistymisytimiä syntyy pilvien koosta riippuen hyvin paljon. Tiivistymisytimien keskinäisistä etäisyyksistä ja määristä riippuen syntyvät tähdet ovat eri massaisia; osa suurempia ja osa pienempiä.

Suurimassaisten tähtien kehitys on nopeampaa kuin pienien. Niinpä ne aloittavat energian tuotannon aikaisemmin kuin pienimassaiset kumppaninsa. Tällä on omat seurauksena koko tähtien syntyalueeseen etenkin, jos se on hyvin tiivis. Uudet kirkkaat tähdet säteilevät voimakkaasti erityisesti uv-valon aallonpituuksilla. Valon paine puhaltaa tiivistymisalueen kaasut ja pölyt kauemmaksi avaruuteen ja pienempien tähtien muodostuminen pysähtyy.

Tähtijoukossa on paljon enemmän pienimassaisia prototähtiä ja vielä pienempiä ruskeiksi kääpiöiksi jääviä tähtiä kuin kirkkaasti säteileviä jättiläisiä. Kaikkein pienimmät ovat varmasti vain planeettojen kokoluokkaa olevia kappaleita. Ei ole vaikea kuvitella, että kun tähtien syntyalueen kaasu ja pöly poistuvat, jäljelle jäävistä kappaleista kaikkein pienimpiä on suurin osa.  Näin ollen tähtienvälisessä avaruudessa vapaasti vaeltavien eksoplaneettojen määrä pitäisi olla moninkertainen tähtien lukumäärään nähden.

On ehkä hieman liioiteltua kuvata vapaita vaeltajia oikeasti ”vapaiksi”. Todellisuudessa ne ovat sidoksissa gravitaation vaikutuksesta omaan tähtijoukkoonsa samalla tavalla kuin kaikki tähdet ovat. Pallomaiset[2] tähtijoukot ovat hyvin vanhoja ja siitä huolimatta niistä karkaa yksittäisiä tähtiä suhteellisesti hyvin vähän. Avonaiset tähtijoukot sen sijaan hajoavat hiljalleen, mutta sekin on hyvin maltillista. Esimerkiksi Seulasten avonainen joukko on iältään noin 100 miljoona vuotta ja silti se on vielä hyvin tunnistettavissa yhtenäiseksi tähtijoukoksi. Joukko pysyttelee yhdessä vielä noin 150 miljoonaa vuotta.

Vapaita vaeltajia pitää etsiä juuri nuorista tähtijoukoista, koska silloin Jupiterin kokoluokkaa olevien planeettojen säteilemä infrapunainen valo on voimakkaimmillaan. Kappaleiden ikääntyessä niiden luhistuminen ja lämpöenergian vapautuminen hidastuu ja havaitseminen vaikeutuu. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja kun osaa ennakoida lähitulevaisuudessa löytyneiden vapaiden vaeltajien määrän huiman kasvun.


Huomautus

[1] Infrapunainen säteily imeytyy sitä tehokkaammin ilmakehän vesihöyryyn mitä pitemmästä aallonpituudesta on kysymys. Tästä syystä maanpinnalla olevilla observatorioilla voidaan havaita vain lähi-infrapunaisen aallonpituuksia ja vain korkealle vuoristoihin sijoitetuista observatorioista. Infrapunahavaintoihin perustuva tähtitiede on tullut mahdolliseksi vasta nykyaikana.

Tämän vuosikymmenen loppupuolella avaruuteen laukaistava James Webb avaruusteleskooppi (JWST) tekee havaintoja pelkästään infrapunaisilla aallonpituuksilla, joista kaukoinfran aallonpituudet alkavat olla jo hyvin lähellä mikroaaltojen aallonpituutta.

[2] Vanhat pallomaiset tähtijoukot sijaitsevat suurimmaksi osaksi Linnunradan halossa, kun taas tähtiensyntymisalueet (ja uudet tähtijoukot) sijaitsevat Linnunradan spiraalihaaroissa, joissa tähtitiheys on suurin. Tunnetuin ja samalla meitä lähin oleva tähtiensyntymisalue on Orionin suuri kaasusumu, joka sijaitsee noin 1500 valovuoden etäisyydellä. Sumusta on löydetty tähtien ympäriltä protoplanetaarisia kiekkoja, joista syntyy planeettoja. Nuorimmat tähdet tällä alueella arvioidaan olevan vain noin 300 000 vuotta vanhoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti