keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Tulipallo sääkamerassa

Leikekuva Tampereen Ursan
sääkamerakuvasta.
Kuva © Tampereen Ursa ry. /
Kari A. Kuure
Tampereen Ursa ry. on varustanut tähtitornilleen Tampereen Kaupissa useita sääkameroita. Niiden tarkoituksena on näyttää yhdistyksen jäsenille ja muille TU:n nettisivuilla vieraileville Tampereella valitsevaa säätilaa. Kamerat ovat saaneet jo huomattavan suosion, sillä pohjoisen suunnatussa sääkamerassa näkyy heikotkin revontulet.

Maanantaina 21.10.2013 kello 19.46 saatiin osoitus siitä, että kameroista voi olla hyötyä myös muunlaisten havaintojen tekemisessä. Pohjoiseen suunnatun kameran kuviin tallentui kirkas tulipallo, joka ensiarvioiden mukaan syöksyi lähes pystysuoraan avaruudesta kohti Maata jossakin Pohjois-Ruotsin ilmatilassa.

(Lisäys 24.10.2013) Esko Lyytinen (Ursan tulipallotyryhmä) määritti putoamispaikaksi Uumajan ja Skellefteån välimaaston ilmatilan. Lisäksi on mahdollista, että maanpinnalle asti on tullut pienempiä kivenlohkareita.

Tulipalloksi nimitetään meteoria, jonka kirkkaus ylittää Venuksen kirkkauden. Kirkkausasteikolla raja on –4,4m kohdalla. Tulipallon kirkkaus kasvaa sitä mukaa kun se tule tiheämpiin ilmakerroksiin. Noin 40 km korkeudella siinä näkyy loppuleimahdus, jota kutsutaan bolidiksi. Usein kylläkin koko ilmiötä kutsutaan bolidiksi.  

Tulipallovideo.
© Tampereen Ursa ry./ Jouni Raunio &
Kari A. Kuure
Bolidi syntyy avaruudesta tulevan kapalleen pirstoutumisesta pieniksi kappaleiksi tai jopa pölyksi. Pirstoutumisen aiheuttaa suuri paine-ero kappaleen liikesuunnan- ja jättöpuolen välillä ja liikesuunnanpuoleisessa osassa syntyvät sokkiaallot, jotka tunkeutuvat itse kappaleeseen. Pirstoutumisessa on kyse suunnilleen samanlaisesta ilmiöstä kuin juomalasin pirstoutumisesta sen pudotessa lattialle. Ilmakehä on siis yhtä kovaa kuin betoni avaruudesta tulevan kapalleen törmätessä siihen. Keskimäärin saapumisvauhti on noin 25 km/s mutta se voi olla liki 70 km/s.

Joskus tulipallot voivat tunkeutua hyvinkin syvälle ilmakehään. Jos ne päätyvät noin 20 km korkeuteen, tai jopa sen alapuolelle, maanpinnalla kuullaan usein muutaman minuutin kuluttua jyrinää ja joskus jopa yliäänipamaus. Tšeljabinskin tapauksessa viime helmikuussa paineaalto rikkoi ikkunoita ja vaurioitti joitakin heikkokuntoisia rakennuksia.

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry. on parantamassa valmiuksiaan tulipallojen seurannassa. Yhdistykselle on vielä syyskauden aikana tulossa kuvakentältään kokotaivaan kattava tulipallokamera, jonka toivotaan tallentavan merkittävästi enemmän tulipalloja ja kirkkaimpia meteoreja kuin mitä sääkameroiden kapeaan kuvakenttään ilmiöitä osuu. Kamerasta tulee olemaan hyötyä myös revontulien esiintymisen seurannassa.

Summakuva videokuvista. © Tampereen Ursa ry. / Kari A. Kuure.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti