lauantai 14. joulukuuta 2013

Jalokaasuyhdiste Rapu-sumussa



Rapusumu infrapunaisella aallonpituudella.
Kuva ESA/Herschel/PACS/MESS
Key Programme Supernova Remnant
Team; NASA, ESA and Allison Loll/
Jeff Hester (Arizona State University)

Kuten tunnettua, jalokaasut[1] ovat hyvin inertisiä[2], ne eivät muodosta maanpinnalla vallitsevissa olosuhteissa kemiallisia yhdisteitä muiden alkuaineiden kanssa kovinkaan helposti. Niinpä tutkijat, johtajanaan Michael J. Barlow (University College London), olivat hieman hämmästyneitä, kun he havaitsivat Rapusumussa[3] outoja spektriviivoja, joiden todettiin kuuluvan argonin ja vedyn muodostamalle ionisoituneelle yhdisteelle argonhydriitille(ArH+).

Yhdiste syntyy, kun argo-ioni (Ar+) kohtaa molekyylisen vedyn (H2). Vaikeus on siinä, että tavallisesti supernovan jäännöksissä kaasut ovat erillään toisistaan. Kaasujen ionisaatio tapahtuu alueilla joissa säteily on voimakkainta, kun taas molekyylistä kaasua esiintyy tiheissä ja kylmissä taskuissa. Rapusumusta kuitenkin löytyi alueita joissa esiintyy molempia kaasuja oikeassa olomuodossa ja yhdisteen syntyminen ja säilyminen oli mahdollista.

Löytö tehtiin tutkimusryhmän havaitessa sumun ytimen (pulsari[5]) ympärillä olevia kaasupilviä. Havainnot oli tehty Herschel-avaruusobservatoriolla. Argonhydriitin lähempi tarkastelu osoitti myös, että yhdisteen muodostanut isotooppi oli 36Ar. Sinällään löytö ei ollut hämmentävä, sillä isotooppi 36 on maailmankaikkeuden mittakaavassa yleisin[4] argonin isotoopeista. Lisäksi se on yleisin argonin isotoopeista supernovan räjähdyksen aikaansaamassa alkuainesynteesissä. Rapusumun alkuperästä ei ole ollut epäselvyyttä, mutta 36Ar-isotoopin löytyminen vahvisti sen.

Huomautukset

[1] Jalokaasuja ovat helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr), radon (Ra) ja keinotekoisesti aikaansaatu ununoktium (Uuo). 

[2] Inertisyys johtuu atomien elektronikuorien kahdeksasta valenssielektronista, oktetista. Ainoan poikkeaman tähän tekee helium, jolla valenssielektroneja on vain 2. Jalokaasujen kemialliset yhdisteet edellyttävät kovalenttisia sidoksia, joissa yhdistyvät alkuaineet jakavat keskenään saatavilla olevat valenssielektronit.

[3] Rapusumu tunnetaan myös Messier-luottelon tunnuksella M1 ja supernovatunnuksella SN 1054. Se sijaitsee Härän tähdistössä noin 6300 valovuoden etäisyydellä. Rapusumu on supernovajäänne, jonka nähtiin purkautuvan vuonna 1054. Supernovan kerrotaan näkyneen jopa päivänvalossa, joten sen kirkkaus on täytynyt olla enemmän kuin –4,5m ja korkeintaan –7m.

[4] Maapallon ilmakehässä oleva argon on muodostunut argonin isotoopista 40 (40Ar).

[5] Pulsari on neutronitähti, joka säteilee sähkömagneettista säteilyä gammasäteilystä radioaaltoihin keilanmuotoisena suihkuna. Tähden pyöriessä säteilykeila kohdistuu meidän suuntaamme kerran jokaisella kierroksella, jolloin havaitsemme säteilyn tulevan pulsseina; tästä pulsari-nimitys. Rapusumun pulsari pyörähtää itsensä ympäri 30,2 kertaa sekunnissa ja tähden massaksi on arvioitu noin 1,4–2 M(Auringon massaa). Tähden halkaisija on noin 28–30 km.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti