lauantai 7. joulukuuta 2013

Komeetta C/2013 R1 (Lovejoy)




Komeetta C/2013 R1 (Lovejoy) 
kuvattu 13. marraskuuta 
kello 4.45.08. 
Kuva Wikimedia Commons/BG.

Jos komeetta ISON tuotti pettymyksen hajoamalla periheliohituksen aikana pölyksi, niin komeetta Lovejoy on hieman toista maata. Se saavuttaa perihelin 22. joulukuuta (2013) 0,8 au etäisyydellä Auringosta, eikä näin ollen ole lähelläkään sitä pistettä missä Auringon aiheuttamat vuorovesivoimat voisivat riipiä komeetan ytimen kappaleiksi.

Turvallisesta etäisyydestä johtuen, komeetan kirkkaus ei ole muodostunut kovinkaan suureksi, tällä hetkellä se on saavuttanut noin 4,5m kirkkauden. Jos suuria purkauksia komeetan ytimessä ei tapahdu, niin kirkkaus pysyttelee suunnilleen tässä arvossa joulukuun loppupuolelle asti. Kirkkaus on sen verran suuri, että jotkut tarkkasilmäisimmät voivat nähdä sen paljain silmin ja muut voivat turvautua kiikareihin. Oheinen etsintäkartta osoittaa komeetan sijainnin luoteisella taivaalla kello 21 Suomen aikaa.

Komeetta Lovejoyn etsintäkartta.

Komeetta on sirkumpolaarinen, joten etsintäkarttaa voi käyttää muinakin vuorokauden aikoina, kunhan vain valitsee katselusuunnan tähtitaivaan pyörimissuunnan ja nopeuden mukaisesti oikein.

Komeetta C/2013 (Lovejoy) löysi Terry Lovejoy syyskuun 7. päivänä vain 200 mm kaukoputkellaan. Löytöhetkellä komeetta oli vielä eteläisellä tähtitaivaalla mutta siirtyi pohjoiselle tavaan puoliskolle lokakuun 14. päivänä. Marraskuun alussa komeetta oli jo näkyvissä paljain silmin.

Maan ja komeetan välinen etäisyys oli lyhyimmillään marraskuun 19., jolloin etäisyyttä oli 0,3967 au (59 350 000 km). Tällöin komeetan kirkkaus oli noin 5m. Nykyisen kirkkauden (noin 4,5m) odotetaan säilyvän ainakin perihelin ohituksen ajan, jonka jälkeen kirkkaus putoaa suhteellisen hitaasti. Kiikari kohteena se pysyttelisi ennusteiden mukaan aina helmikuulle asti, ehkä hieman pitempäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti