sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kiinan Jadejänis laskeutui Kuuhun



Televisokuvaa Kuun pinnalle siirtyneestä
Yutu-kulkijasta. Kuva Xinhua.net .

Kiinalainen kuuluotain Chang’e 3 laskeutui onnistuneesti Kuuhun Sateenkaarilahteen[1] eilen(14.12.2013) kello 15.11.18 Suomen aikaa. Laskeutuminen tapahtui noin puolisen tuntia[2] aikaisemmin kuin mitä kiinalaislähteet[3] olivat kertoneet sen tapahtuvan. Syytä ei ole kerrottu, mutta se lienee mahdollista vain siinä tapauksessa, että luotaimen Kuun napojen kautta kulkeva rata on ollut säteeltään suunniteltua hieman pienempi ja ilmeisesti myös hieman suunnitellusta suunnasta poikkeava.

Laskeutumisen jälkeen seurasi joukko laitteiden tarkistuksia ja ensimmäinen toimenpide oli kuukulkijan Yutu (Jadejänis) laskeminen kuunpinnalle ajoluiskaa pitkin. Se tapahtui kello 22.40 Suomen aikaa ja onnistui suunnitelmien mukaisesti. Videoita kuukulkijan siirtymisestä voi katsoa tästä linkistä.

Laskeutumisen aikana luotain välitti televisiokuvaa laskeutumisesta hitaalla nopeudella. Samoin Jadejäniksen laskemista Kuun pinnalle voitiin seurata televisiokuvasta. Varsinaisesti ensimmäiset erotuskykyiset kuvat julkaistaan kello 15 Suomen aikaan tänään sunnuntaina.

Kiinalaisen kuuluotaimen Chang’e 2
kartoittama Chang’e 3:n laskeutumisalue
Sateenkaarilahdessa.
Laskeutuminen tapahtui aleen
itäiseen reunaan.
Kuva NASA / JPL / ASU / Phil Stooke.
Kulkijan tieteellisestä ohjelmasta ei ole kerrottu kovinkaan paljoa. Se kuitenkin tiedetään, että suunnitelmissa on ensimmäisten tähtitieteellisten havaintojen tekeminen kuunpinnalta. Aikaisemmin sen paremmin Nasa kuin entinen Neuvostoliittokaan ei ole vastaavia havaintoja tehnyt. 

Kulkijan uv-kameroilla on tarkoitus tehdä havaintoja maapallon magneettikentän plasmapyrstöstä. Lisäksi kuukulkijassa on maaperätutka, jolla kerrotun mukaan pitäisi pystyä kartoittamaa kuuperää aina 100 metrin syvyyteen. Tätäkään koetta kuupinnalle laskeutuneet kulkijat eivät ole tehneet aikaisemmin. Näiden havaintojen lisäksi kulkijassa on laitteet Kuun kivien ja kallioperän tutkimiseksi kuten esimerkiksi Nasan Marsiin laskeutuneiden kulkijoissakin on.

Katso näyttävä HD-video Youtubesta http://www.youtube.com/watch?v=hUW0ippVNL4

Kiinan kuuluotaimet ovat saaneet nimensä (Chang’e) kiinalaisen myyttisen Kuun jumalattaren mukaan.

Kiinan kuuluotainten historiaa

Kiinan kuuohjelma on ollut selkeästi nousujohteinen. Ensimmäinen kuuluotain Chang’e 1 laukaistiin lokakuun 24. vuonna 2007 ja se asettui Kuuta kiertävälle radalle marraskuun 7. päivänä. Vielä saman kuukauden aikana Kiina julkaisi ensimmäiset luotaimen ottamat kuvat. Chang’e 1 tuhoutui kuunpintaan maaliskuun 1. päivänä vuonna 2009.

Seuraava kuuluotain oli Chang’e   2, joka laukaistiin Kuuta kohti lokakuun 1. päivänä vuonna 2010. Kuuta noin 100 km korkeudella kiertävälle radalle se asettui lokakuun 9. päivänä. Luotaimen rataa muutettiin elliptiseksi lokakuun 26. päivänä. Tällä hieman matalammalla radalla luotain kartoitti Sateenkaarilahden aluetta. Pian kuvien ottamisen jälkeen luotaimen rataa muutettiin alkuperäiseksi. Kiina julkaisi ottamiaan kuukuvia marraskuun 8. päivänä (2010).

Luotain Chang’e 2 jatkoi Kuuta kiertävällä radallaan, kunnes huhtikuun 1. vuonna 2011 se sai suunnitellut tehtävät päätökseen. Lisätehtävinä luotain kartoitti Kun molempia napa-alueita noin 7 m resoluutiolla. Elokuun 25. päivänä luotain siirtyi Lagrangen pisteeseen L2 ja siitä edelleen Aurinkoa kiertävälle radalle. Joulukuun 13. päivänä (2011) se kartoitti Tout-asteroidia. Tällä hetkellä Chang’e 2 on noin 60 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta Aurinkoa kiertävällä radalla.

Chang’e 3 laukaistiin Kuuta kohti joulukuun 1. päivänä kello 19.30 Suomen aikaa. Kantorakettina oli Long March 3B ja laukaisu tapahtui Xichangin avaruuskeskuksesta. Kuun napojen kautta kulkevan kiertoradan luotain saavutti 7.12.

Huomautukset

[1] Tarkka laskeutumiskohta (19,51° W, 44,12° N) on hieman Sateenkaarilahden ulkopuolella mutta kuitenkin suunnitellulla laskeutumisalueella, sen itäreunassa.

[2] Ensimmäinen laskeutumisaika ilmoitus oli tätäkin ajan hetkeä pari tuntia myöhempi.

[3] tiedottaja Wu Zhijian, State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti