lauantai 14. marraskuuta 2020

Miehitetty SpcaeX Dragon alus on lähdössä ISS:lle

SpaceX-yhtiön rakentama Dragon avaruusalus laukaistaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa (ISS) varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Aluksen tehtävänä on suorittaa miehistön vaihto avaruusasemalle.

NASA: n astronautit Shannon Walker, vasen, Victor Glover, Mike Hopkins ja Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), astronautti Soichi Noguchi, oikeassa, yllään SpaceX-avaruuspuvut. Kuva NASA / Joel Kowsky.

Crew-1 lennolla avaruusasemalle viedään neljän hengen miehistön: komentaja Michael Hopkins, lentäjä Victor Glover ja hyötykuoma-asiantuntijat Shanon Walker ja japanilaisen Soichi Nogushi (JAXA). He tulevat työskentelemään asemalla seuraavat kuusi kuukautta.

Lähtö on aikataulutettu tapahtuvaksi sunnuntaina kello 19.27 itärannikon aikaa (EST) eli kello 02.27 Suomen aikaa maanantai aamuna. Alkuperäisen aikataulun mukaan lähdön piti tapahtua vuorokautta aikaisemmin, mutta sääolojen vuoksi sitä jouduttiin siirtämään. Lähdön viivästymisellä pyrittiin siihen, että laukaisussa käytettävät kiihdytinraketit voidaan saada varmemmin palautettua ja uudelleen käytettäväksi. Kiihdytinrakettien pitäisi laskeutua omatoimisesti laskeutumislautalle noin yhdeksän minuutin kuluttua lähdöstä.

Dragon-aluksen on tarkoitus telakoitua Kansainväliselle avaruusasemalle hieman yli vuorokauden kuluttua lähdöstä. Ajankohdaksi on määrätty kello 23 Itärannikon aikaa, joka on noin kello 6 tiistaiaamuna Suomen aikaa.

NASA tv lähettää ohjelmaa niin laukaisusta kuin telakoinnistakin koko tapahtuman ajan. Ohjelmassa on tietysti kuvaa laukaisusta mutta myös eri tahojen valmisteltuja puheenvuoroja. Telakoinnin jälkeen NASA TV lähettää kuvaa perinteisestä tervetuloa-tilaisuudesta. Lähes sama ohjelma tulee myös NASA TV mediakanavalla mutta siinä ei ole selostusta, joten yleensä oikea kanavavalinta on yleisölle tarkoitettu public-kanava. NASA TVn kanavat löytyvä myös Youtubesta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti