lauantai 23. maaliskuuta 2013

Yllättäviä tuloksia Planck-luotamen havainnoista

Planckin mittaustuloksista laadittiin koko maailmankaikkeuden
käsittävän kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn kartta. Kartassa
on havaitavissa lämpötilavaihteluita, jotka kuvastavat
viimekädessä ennen inflaatiota olleita kvanttiheilahteluja.
Kuva ESA.

Kuluneella viikolla tutkijat julkaisivat melkoisen yllättäviä tutkimustuloksia, jotka perustuvat Planck-luotaimella tehtyihin havaintoihin. Tulosten mukaan joudumme hieman muuttamaan käsityksiämme nykyisen maailmankaikkeuden tilasta, ei paljoa mutta kuitenkin. Lisäksi tutkijat joutuivat aivan uusien kysymysten äärelle, mikä sinällään tieteessä ei ole mitään uutta. Näin käy joka päivä.

Tiedotusvälineet ovat uutisoineet laajasti tärkeimpiä tutkimustuloksia, joten referoin niitä vain lyhyesti. Ensinnäkin havainnot olivat kokonaisuutena hämmentäviä. Planckin mittaukset kosmisesta mikroaaltotaustasäteilystä (CMB) sopivat hyvin teorioihin, josta tarkastellaan galaktista pohjoista pallonpuoliskoa. ESAn julkaisema kartta on galaktisessa koordinaatissa, jossa Linnunradan spiraalitaso on vaakasuora kuvan keskellä.

Eteläisellä pallonpuoliskolta on havaittu ilmiöitä, jotka eivät sovi teorioihin. Toistaiseksi tutkijoilla ei ole mitään käsitystä mistä erot voisivat johtua tai mikä on ne saanut aikaan.

Kosminen mikroaalto taustasäteily syntyi 380 000 vuotta vanhassa maailmankaikkeudessa. Silloin lämpötila oli laskenut alle kriittisen pisteen (noin 3000 K), jossa elektronit pystyivät asettumaan atomiytimiä kiertäville elektronikuorille. Tällöin maailmankaikkeuden täyttänyt aine, siis vety, helium, elektronit, neutriinot (kuuma pimeä aine) ja kylmä pimeä aine, muuttui plasmasta neutraaliksi ja sähkömagneettinen säteily pääsi vapaasti etenemään omia polkujaan maailmakaikkeuteen. Tätä ennen maailmankaikkeuden täyttänyt aine oli plasmana, jossa elektronit estivät sähkömagneettista säteilyä etenemästä äärimmäisen lyhyttä matkaa pidemmälle. Tapahtuman toinen puoli oli se, että tavallinen ja kylmä pimeä aine alkoivat vaikuttaa toisiinsa gravitaation välityksellä.

CMB:ssä havaitut pienet lämpötilanvaihtelut juontavat alkuräjähdykseen, jossa laajeneminen ei ainakaan aivan alkuvaiheessa edennyt tasaisesti kaikkialla, vaan siinä tapahtui kvanttiheilahteluja. Inflaatio (äärimmäisen nopean laajenemisen aikakausi 10–37 – 10–32 sekunnin välillä) vahvisti eroja ja ne ovat nykyisin havaittavissa 10–4–10–6 asteen lämpötilavaihteluna. Tämä lämpötilavaihtelu oli juuri sitä mitä Planck mittasi aikaisempaa suuremmalla tarkkuudella ja mitä nyt julkaistu kartta kuvastaa. Inflaation aikakautena maailmankaikkeuden koko kasvoi kertoimella 1030.

Maailmankaikkeuden laajetessa CMB-säteilyn aallonpituus on kasvanut ja nykyisin havaitsemme sen mikroaaltojen aallonpituusalueella, jonka vastaa maailmankaikkeuden lämpötilana 2,7 K lämpötilaa. CMB-säteilyn lämpötilanvaihtelu kuvastaa myös aineen jakautumista: kuumemmat alueet ovat ainetiheydeltään suurempia kuin viileät alueet, joissa ainetta on hyvin vähän. Ilman tätä tiheysvaihtelua tähtien ja galaksien muodostuminen olisi ollut mahdotonta.

Vertaamalla havaintoja maailmakaikkeusteorioiden antamiin
arvoihin, havaitaan suurrakenteissa merkittäviä eroja.
Kuva ESA.
Yllättävä tutkimustulos oli, että vaikka Planckin mittaukset sopivat hyvin maailmakaikkeuden rakennetta kuvaaviin teorioihin pienillä alueilla, sitä se ei tee kun tarkastellaan laajempia alueita. Edelleen eroa teorioihin oli maailmankaikkeuden epäsymmetrisyys. Tämä tarkoittaa sitä, että teorian mukaan katsottiinpa maailmankaikkeutta mihin suuntaan tahansa, sen pitäisi näyttää samanlaiselta. Selvästikään näin ei ole, sillä ainejakaumassa näyttäisi olevan koko kaikkeuden lävistämä tiheämmän aineen muodostama taso. Se näkyy kuuman alueen kaarina. Lisäksi kartasta voidaan nähdä selkeä kylmä ja laaja alue.

Eteläisellä pallonpuoliskolla (galaktinen koordinaatisto) on
näkyvissä kuuman alueen vyö (s-viiva) ja valkoisella
ympäröity äärimmaisen kylmä alue. Kuva ESA.
Epäsymmetrisyydestä ja kylmästä alueesta on saatu vihjeitä aikaisemmin tehdyillä satelliittimittauksilla, mutta kun kyseessä oli vain yhden havaintolaitteen tekemät mittaukset, tutkijat suhtautuivat hyvin varovaisesti havaintoon. Ny Planckin vahvistettua aikaisemmat mittaukset, ilmiö näyttää olevan todellinen.

Entistä tarkempia arvoja

Planckin mittauksista voidaan laskea entistä tarkempia arvoja joillekin maailmakaikkeutta kuvaaville parametereille. Ensinnäkin tavallista materiaa (meidän tuntemaamme ainetta) näyttäisi oleva 4,9 % koko maailmankaikkeuden massa-energiatiheydestä. Pimeää ainetta olisi 26,8 % ja loput 68,3 % vakuumin (pimeää) energiaa, jota siis olisi jonkin verran vähemmän kuin mitä aikaisemmin on laskettu.

Merkittävä tulos saatiin myös laskettaessa havainnoista Hubblen vakion arvoa. Se uusi arvo on 67.15 km/s/megaparsec. Tämä on merkittävästi pienempi arvo kuin aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet. Uusi arvo vanhentaa myös maailmankaikkeutta. Hubblen aikana tunnettu maailmankaikkeuden ikä on Hubblen vakion käänteisarvo ja laskettaessa se uudesta vakion arvosta, saadaan maailmankaikkeuden iäksi 13,82 miljardia vuotta. Aikaisempi arvo oli 13,7 miljardia vuotta.

Planck-luotain

Taiteilijan näkemys avaruudessa
olevasta Planck-luoatimesta.
Kuva ESA.
Planck-luotain laukaistiin avaruuteen vuonna 2009. Sen instrumenttivalikoimassa on kaikkiaan yhdeksän aallonpituusalueen mittarit (aallonpituuksilla 0,3–11,1 mm, tai 27 GHz – 1 THz), joilla se on kartoittanut kosmista mikroaaltotaustasäteilyä ja siinä esiintyviä lämpötilaheilahteluja. Ensimmäinen kartta julkaistiin vuonna 2010 ja mittausdata vuonna 2011. Nyt julkaistun kartan lisäksi ensi vuonna julkaistaan toinen erä mittausdataa lähinnä tiedeyhteisön tutkimuksia varten.

Planckin tutkimuskohteena olleen CMB-säteilyn olemassa oloa ehdotti jo 1940-luvulla George Gamov, Ralph Alpher ja Robert Herman.  Heidän laskelmansa osoittivat, että CMB:n lämpötila nykyisessä maailmakaikkeudessa pitäisi olla noin 5 K. Tulos oli yllättävän hyvä, kuten nykyisistä arvoista voimme päätellä.

Kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn havaitsivat ensimmäisenä Arno Penzias ja Robert Wilson vuonna 1964. He saivat löydöstään Nobel-palkinnon vuonna 1978. CMB:n löydyttyä sitä on kartoitettu Nasan COBE ja WMAP-satelliiteilla.

Kosminen mikroaaltotaustasäteilyn lämpötilanvaihtelut kuvastavat paitsi maailmankaikkeuden materian jakautumista laajaksi kosmiseksi verkoksi, niin myös sitä silmänräpäyksellistä aikaa juuri ennen inflaatiota. Näin ollen CMB on ainoa mahdollisuus tutkia maailmankaikkeutta jonka ikä oli vain 10–37 sekuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti