tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kiista Higgsin bosonin nimestä


LHC-kokeen simuloitu kuva kahden
protonisuihkun törmäyksestä,
jonka tuloksen syntyi Higgsin
hiukkanen. Kuva Wikimedia Common.
Joukko hiukkastutkijoita kokoontui maaliskuussa pohtimaan Higgsin bosonina tunnetun hiukkasen löytymistä CERNin LHC-kokeessa viime vuonna. Löytö on julistettu alustavasti oikeaksi 14. maaliskuuta 2013. Hiukkasen olemassa olo vahvistaa myös Higgsin kentän olemassa olon, johon puolestaan käytössä oleva ”Standardi malli” perustuu. Higsin kenttä selittää aineen massan.

Konferenssiin osallistui myös professori Peter Higgs. Professori Carl Hagen (Rochester University, New York) pitää hiukkasen nyt käytössä olevaa nimeä vääränä. Perusteena hiukkasen uudelleen nimeämiseen hän pitää sitä, että muutkin tutkijat kuin Peter Higgs ovat päätyneet riippumattomasti samanlaiseen lopputulokseen hiukkasen olemassa olosta.
Peter Higgs julkaisi teorian nyttemmin nimeään kantavan bosonin olemassa olosta jo vuonna 1964. Samoihin aikoihin myös tutkijat Francois Englert, Gerald Guralnik, Tom Kibble, Robert Brout ja Carl Hagen julkaisivat perustavaa laatua olevia tutkimustuloksia samasta teemasta. Näitä tutkijoita nyppii se, että vain Higgsiä pidetään teorian luojana, vaikka kunnia siitä pitäisi jakaa kaikkien aiheen parissa työskennelleiden kesken.
Nimikiistaan vaikuttaa myös se, että jossakin vaiheessa Higgsin bosonin löytymisestä jaetaan Nobel-palkinto. Nobel-säätiön sääntöjen mukaan palkinto voidaan jakaa enintään kolmen tutkijan kesken ja näiden tutkijoiden tulee olla elossa.  Tutkijoita on kuitenkin enemmän kuin kolme ja he kaikki ovat jo iäkkäitä, professori Brout on jo kuollut vuonna 2011.
Higsin hiukkasen uudeksi nimeksi voisi muodostaa tutkijoiden nimistä koottu BEHGHK, joka äännettaisiin ”Berk”. Tällainen nimeäminen olisi kuitenkin hyvin kömpelöä ja se tuskin tulee saamaan kovinkaan laajaa kannatusta. Carl Hagenin mielestä hiukkasta voitaisiin kutsua nimellä ”Standard Model Scalar Meson”, lyhyemmin ”SM Squared”.
Peter Higgs suhtautuu myönteisesti uudelleen nimeämiseen mutta ehdottaa nimeä ”H-bosoni”. Higgsin ehdotus on varteenotettava, sillä bosoneilla on etuudestaan vastaavia nimiä kuten heikon vuorovaikutuksen välittäjähiukkaset W- ja Z-bosonit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti