maanantai 22. huhtikuuta 2013

Osittainen kuunpimennys torstai-iltana

Osittainen kuunpimennys on nähtävissä torstai-iltana 25.4.2013, jos sää vain sen mahdollistaa. Pimennys on kylläkin vain juuri ja juuri osittainen sillä todellisuudessa Kuu vain hipaisee Maan kokovarjoa. Osittaisen vaiheen pituus on vain hieman vajaa 27 minuuttia. Lisäksi vain Tampere–Turku-linjan itäpuolella koko pimennys on nähtävissä, muualla Kuu nousee jo pimentyneenä. Osittaisen pimennyksen vaihe nähdään kaikissa Pohjoismaissa (ei kuitenkaan Islannissa), Euroopassa, Afrikassa, Australiassa ja suuressa osassa Aasiaa. Vain Pohjois- ja Etelä-Amerikka ja Tyynimeri ovat alueita, joissa pimennystä ei nähdä.
 
Kuun puolivarjopimennys voi olla myös aivan hyvä havaintokohde silloin, kun puolivarjo himmentää Kuuta selvästi, kuten tässä kuvassa nousevan Kuun ollessa lähellä horisonttia. Kuva © Kari A. Kuure.

 

Pimennys alkaa puolivarjopimennyksellä kello 21.03.38, osittainen vaihe alkaa kello 22.54.08, pimennys on syvin 23.07.30 ja osittainen vaihe päättyy 23.21.02. Puolivarjopimennyskin päätyy jo perjantain puolella kello 01.11.26.

Puolivarjopimennys vähentää Kuun kirkkautta vain vähän, joten sen havaitseminen voi olla vaikeaa. Usein ainoa merkki puolivarjosta on hieman Kuun värisävyn muuttuminen punertavaksi, mutta sitäkin on ilman vertailukohtaa hieman vaikea havaita. Tässä vaiheessa pimentyminen erottuu selvimmin valokuvista.

Osittaisen vaiheen lähestyessä Kuun yläreuna tummuu selkeästi. Tässä vaiheessa pimennys onkin kaikkein selkeimmin nähtävissä. Valokuvatessa kameran asetukset tulisi pitää samoina (manuaalisäätö) koko pimennyksen ajan. Tällöin Kuun kirkkauden muutokset tulevat kaikkein selvimmin esille. Jos valotus tapahtuu automaattisesti, kameran automatiikka korjaa Kuun kirkkaudessa tapahtuvan muutoksen ja pimentymistä ei edes kuvista kovinkaan helposti voi todeta.

Kuviin voi myös keksiä jotakin pientä mielenkiinnon kohottajaa etualalle. Ihmiset havaitsemassa pimennystä on aina mielenkiintoinen aihesommitelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti