maanantai 11. marraskuuta 2013

GOCE päätyi Etelä-Atlantiin

GOCE-satelliitti.
Kuva ESA.
Euroopan avaruusjärjestön (ESA) maapallon gravitaatiokenttää havainnut GOCE-satelliitti päätyi Tyyneen valtamereen ylitettyään sitä ennen Siperian asumattomat alueet. Tuhoutuminen tapahtui noin kello 2 aikoihin (Suomen aikaa) viimeyönä ja sen ei tiedetä aiheuttaneen minkäänlaisia vahinkoja. Arviolta pari kolmesataa kiloa satelliitin 1100 kg massasta päätyi merenpintaan asti.

Viimeisen kerran satelliittiin oltiin yhteydessä Etelämantereella sijaitsevalta Troll-asemalta kello 0.42. Tällöin mittausdata kertoi satelliitin tietokoneen lämpötilaksi 80 °C ja akkujen lämpötilaksi 84 °C. ESAn insinöörien yllätykseksi satelliitti oli täysin toimintakuntoinen korkeista lämpötiloista huolimatta. Korkeutta satelliitilla oli tuolloin jo alle 120 km. Korkeus oli jo niin vähäinen, että tuhoutuminen oli väistämätöntä seuraavan kierroksen aikana.

12.11.2013

ESA tarkensi putoamispaikkaa. Se tapahtui Tyynen valtameren sijaan Etelä-Atlantilla Tulimaan itäpuolella ja Falkland-saarista etelään. Tuhoutumisaika oli 2.16. Oheisesta kartasta selviää putoamispaikka
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti