lauantai 2. marraskuuta 2013

Laserlinkki Kuun kiertoradalle

Havainnekuva LADEE-luotaimen
laserlinkistä maapallole.
Kuva NASA/ESA.
Euroopan avaruusjärjestö (ESA) on onnistunut luomaan lasersäteeseen perustuvan yhteyslinkin Kuun kiertoradalla olevaan Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer eli LADEE-luotaimeen. Infrapunalaserin avulla on mahdollista saavuttaa jopa 40 Mb/s tiedonsiirtonopeus.

LADEE-luotain laukaistiin kohti Kuuta 7 syyskuuta ja Kuun kiertoradan se saavutti lokakuussa. Luotaimessa on sen varsinaisen tehtävän tarvitsemat instrumentit, mutta niiden lisäksi lasersäteeseen perustuva kommunikointilaitteisto. Lähetys ja vastaanotto maanpinnalla tapahtuvat Teneriffalla olevalla optiselta maa-asemalta.
LADEE-luotaimen laserlinkki saatiin toimimaan ensimmäisen kerran Nasan Uudessa Meksikossa olevalle White Sandin maa-asemalle 18 lokakuuta ja Teneriffalle seuraavana päivänä.

Linkin luomisessa hyvin suuri vaikeus on tarvittavan suuntaustarkkuuden vaatimuksessa. Nyt onnistuneiden kokeiden aikana koettiin joitakin teknisiä ongelmia, mutta ESAssa työskentelevän Klaus-Juergen Schulz’in mukaan ne ovat tässä vaiheessa aivan odotettavissa oleva asia.
Laserlinkin testaus jatkuu lähiviikkoina, jonka aikana pyritään saavuttamaan mahdollisimman luotettavan yhteyden luominen ja mahdollisimman suuri tiedonsiirtonopeus. Tiedonsiirtonopeuden kasvattaminen on välttämätöntä, sillä luotainten instrumentit pystyisivät tuottamaan paljon enemmän mittausdataa kuin mitä sitä pystytään välittämään maanpinnalle perinteisiä radiokanavia käyttäen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti