maanantai 25. marraskuuta 2013

Joulukuun tähtitaivas


Joulukuun 1. päivän aamuna kapea
Kuun sirppi, Saturnus ha Merkurius
näkyvät toistensa lähella.
Kuva Kari A. Kuure
Talvi kiristää otettaan. Siinä missä marraskuussa vielä rätki räntää, nyt tulee selkeästi lunta. Sademäärät voivat olla runsaita ja kovan tuulen mukana se kinostuu paikka paikoin paksuiksi nietoksiksi. Pakkaslukemat vaihtelevat suuresti, joinakin vuosina ollaan jatkuvasti siinä nollan pinnassa, mutta joskus taas värjötellään kovassa pakkasessa.

Aurinko. Talvipäivänseisaus on 21.12. kello 19.10, jolloin Tampereella valoisaa aikaa on noin 6,5 tuntia. Rovaniemellä ja siitä pohjoiseen vallitsee kaamos, eikä Aurinko juuri näyttäydy. Auringon aktiivisuuden lievähkö piristyminen syksyn aikana saattaa aiheuttaa revontulia, joista osa varmasti näkyy myös meidän horisontin yläpuolella.

Kuun vaiheet: uusikuu 3.12. kello 2.22, kasvava puolikuu 9.12. kello 17.12, täysikuu 17.12. kello 11.28, vähenevä puolikuu 25.12. kello 15.48.

Merkurius on näkyvissä aamutaivaalla kuukauden alkupuolella. Aivan ensimmäisinä päivinä se nousee horisontista hieman alle kaksi tuntia ennen auringonnousua, joten sen näkeminen on mahdollista. Kuukauden alussa planeetan kirkkaus on –0,6m ja se on kasvussa. Se ei välttämättä helpota Merkuriuksen näkyvyyttä, sillä elongaatio on vähenemässä ja planeetta näkyy aina vain vaaleammalla taivaalla lähempänä auringonnousua. Kuukauden puolivälin jälkeen Merkuriusta on mahdoton nähdä, sillä planeetta lähestyy yläkonjunktiota, jonka se saavuttaa 29.12. kello 4.30. Merkuriuksen kulmahalkaisija on kuukauden alussa 5,3 kaarisekuntia ja toisella viikolla jonkin verran vähemmän.

Venus on näkyvissä iltataivaalla ja se laskee noin 2,5 tuntia auringonlaskun jälkeen. Planeetan kirkkaus on suurin kuukauden toisella viikolla, jolloin se saavuttaa –4,5m , toisin sanoen, se ei tämän kirkkaammaksi tule. Venus näkyy meille noin 50 kaarisekunnin kokoisena, joten havaintomahdollisuudet ovat erityisenhyvät. Venusta voi etsiä myös päivätaivaalta, sillä kirkkautensa vuoksi ainakin kokeneemmat havaitsijat löytävät sen paljain silmin. Parasta aikaa päiväaikaisille havainnoille on iltapäivät kun Aurinko on lähellä horisonttia.

Mars on horisontin yläpuolella aamuyöstä. Etelämeridiaanin se ylittää kun pimeys vaihtuu hämäräksi. Planeetan kirkkaus on hieman vähenemässä, kuukauden alussa se on 1,2m ja kuukauden lopulla vain 0,9m. Marsin näennäinen koko on hieman kasvussa, mutta kuten aina, se ei koskaan ole suuren suuri kohde. Nytkin kulmahalkaisija on noin 6 kaarisekuntia. Mars on Neitsyessä.

19.12. Kuu ja Jupiter näkyvät
toistensa läheisyydessä.
Kuva Kari A. Kuure
Jupiter on näkyvissä lähes koko yön. Kuukauden alussa se nousee noin 2,5 tuntia auringonlaskun jälkeen, mutta nousuaika siirtyy kuukauden aikana ja kuukauden päättyessä se nousee juuri auringonlaskun aikaan. Jupiter on kirkas –2,4m ja kuukauden aikana se vielä hieman kirkastuu, saavuttaen lopulta arvon –2,5m. Jupiter on kokonsa vuoksi aina helppo kohde, nytkin se näkyy kulmahalkaisijaltaan noin 45 kaarisekunnin kokoisena. Tarkkasilmäisimmät voivat siis nähdä sen levynä paljain silmin. Jupiter on Kaksosissa.

Saturnus näkyy lyhyen aikaa ennen auringonnousua kuukauden loppupuolella. Sen sijainti Vaa’assa ei suomalaisten havaitsijoiden kannalta ole kovinkaan hyvä planeetan havaitsemiseen. Saturnus näkyy suhteellisen himmeänä, kirkkaus on hieman enemmän kuin 0,8m. Lisäksi planeetta tarvitsee suuren suurennuksen kaukoputkeen, sillä noin 15 kaarisekunnin kulmahalkaisija ei kovinkaan hyvin tarjoa yksityiskohtia planeetasta eikä sen rengasjärjestelmästä.

Uranus on Kaloissa ja horisontin yläpuolella iltataivaalla. Meridiaanin ylitys tapahtuu noin kello 20 aikoihin, joten nyt olisi hyvä aika tehdä havaintoja siitä. Tosin havainnot eivät ole kovinkaan kummoisia, sillä planeetan kulmahalkaisija on vain hieman alle 4 kaarisekuntia ja kirkkauskin vain 5,8m, joten se näkyy kaukoputkessa vain pienen vihertävänä pisteenä.

Neptunus on Vesimiehessä ja näkyvissä horisontin yläpuolella ilta taivaalla, tosin koko horisontin yläpuolinen aika on siirtymässä kuukauden loppua kohti mentäessä aina vain enemmän päivemmälle. Planeetan kirkkaus on vain noin 8m, joten sen näkemiseen tarvitaan aina kaukoputki.

Joulukuussa näkyy kaksi merkittävää meteoriparvea: geminidit ovat runsaimmillaan 13./14. päivien välisenä yönä ja ursidit ovat runsaimmillaan 21./22./23. päivien välisinä yinä. Geminidit voisivat olla kohtuullisen runsas, ZHR-aktiivisuus on noin 120. Kirkas kuutamo kuitenkin voi heikentää parveen kuuluvien meteorien näkyvyyttä ja karsii himmeimmät pois. Ursideja näkyy vähän, ZHR-aktiivisuus on noin 10 ja kirkas Kuu heikentää näkyvyyttä.


Komeetta C/2012 S1 (ISON) on näkyvissä aamutaivaalla ja osittain myös iltataivaalla, loppukuusta se on horisontin yläpuolella koko yön. ISONin näkymisestä on artikkeleita muualla tässä bogissa.

Tähtitaivaan tapahtumia joulukuussa


1.12. kello 12.12 Saturnus 2,3° Kuusta pohjoisen, [*] [valoisaa], Vaa’assa, 
                        Saturnuksen kirkkaus 0,8m,
2.12. kello 0.11 Merkurius 0,2° Kuusta pohjoisen. [*], Vaa’assa, Merkuriuksen kirkkaus –0,6m
3.12. kello 2.22 Uusikuu
8.12. kello 19.04 Neptunus 4,8° Kuusta etelään, korkeus 19°, suunta 203°, Vesimiehessä, 
                          Neptunuksen kirkkaus 7,9m
9.12. kello 17.12 Kasvava puolikuu
17.12. kello 11.28 Täysikuu
19.12. kello 10.03 Jupiter 5,9° Kuusta pohjoisen, [*], Kaksosissa, Jupiterin kirkkaus –2,51m
21.12. kello 19.10 Talvipäivän seisaus, Maan etäisyys Auringosta 147 161 167 km, 
                            Auringon kulmahalkaisija 32' 31"
25.12. kello 15.48 Vähenevä puolikuu
29.12. kello 4.30 Merkurius yläkonjunktiossa.

[*]kohde ei ole näkyvissä ilmoitettuna aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti