keskiviikko 27. marraskuuta 2013

ISON aamulla 29.11.2013

Komeetta ISON näkyy jo LASCO C3
kameran kuvassa, Kuva ESA.

Huomen aamulla komeetta C/2012 S1 (ISON) on ohittanut perihelin ja etääntyy Auringosta huomattavaa vauhtia. Kestääkö komeetta hajoamatta lähiohituksen? Se jää nähtäväksi, mutta jos kestään, niin huomenaamuna komeetan pitäisi näkyä melkoisen kirkkaana juuri ennen auringonnousua. Tampereella auringonnousu tapahtuu kello 9.12 mutta muualla maassamme hieman eri aikaan.

Jos sää on kirkas ja olet etsiytynyt avoimeen maastoon, josta näkyvyys horisonttiin on esteetön, niin silloin komeetta pitäisi tulla silmin nähtäväksi kaakkoisessa horisontissa. Havaintovälineenä voi käyttää kiikareita ja tietystikään kameroita ei pitäisi unohtaa: akut täyteen ja muistikortti tyhjäksi ja ei kun kuvaamaan.

Jos onnistutte kuvaamaan, niin postittakaa minun ja tämän blogin lukijoiden katsottavaksi (ja tietysti kaikki kuvat ja havainnot Taivaanvahtiin) vaikka linkittämällä kommentteihin.

Komeetan sijainti Auringon suhteen
juuri ennen auringonnousua.
Kuva Kari A. Kuure.
Lisäys 28.11. 2013

Komeetan kirkkaus ei ole kasvanut ennusteiden mukaisesti vaan on jäänyt himmeämmäksi. Viimeisimmän tiedon mukaan kirkkaudeksi arvioidaan 0,5 magnitudiasteikolla (27.11.2013 kello 22:12 Suomen aikaa).

Katso time-lapsevideo komeetan tekemästä periheliohituksesta tästä linkistä!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti