perjantai 29. marraskuuta 2013

Komeettaa ISON tuhoutui – tai ainakin melkein

Komeetta ISON näyttää kadonneen
kokonaan. Kuva NASA/SDO AIA 171A.

Komeetta C/2012 S1 (ISON) koki saman kohtalon kuin moni muu auringonhipoja, se ei kestänyt Auringon lämpösäteilyä vaan tuhoutui. Tuho alkoi jo muutama päivä sitten kun komeetan kirkkaus kasvoi jonkin verran. Sen tullessa SOHOn LASCO C3 koronagrafin kuvakenttään 27.11. päivän aamuna sen kirkkaudeksi arvioitiin noin 2,5m. Vain kaksitoista tuntia myöhemmin kirkkaus oli kasvanut hieman yli kuusinkertaiseksi ja oli 0,5m. Kirkkauden muutos oli samanlaista kuin Kreutzin ryhmä komeetoilla.

Parin viimeisen päivän aikana komeetta lähestyi Aurinkoa nopeaa vauhtia ja aluksi näytti siltä, että komeetta saattaisi kestää perihelin rasituksen, mutta hieman ennen H-hetkeä komeetan kirkkaus hiipui voimakkaasti ja se näytti tuhoutuneen. Periheliohituksen jälkeen komeetasta oli jäljellä vain ”kalpea haamu” periheliä edeltävästä komeetasta.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja NASAn avaruudessa sijaitsevat observatoriot tallensivat komeetan tuhon. SOHON LASCO C3 koronagrafin kuvassa näkyy komeetan kirkkauden hiipuminen ennen periheliä vain joitakin hetkiä ennen kuin komeetta oli siirtymässä koronagrafin peitinlevyn taakse.

SOHO LASCO C2 koronagrafin ottama
kuva muutamaa hetkeä ennen
tuhoutumistaan. Kuva NASA/ESA.
Komeetan kulkua voitiin vielä seurata C2-koronagrafilla ja NASAn Stereo A luotaimen koronagrafilla. LASCO C2 kuvassa komeetan kirkkaus pysytteli vielä kutakuinkin muuttumattomana, mutta komeetan palatessa kronografin peitinlevyn takaa näkyville, sen kirkkaus oli enää murto-osa edeltävästä.

NASAn Stereo A observatorion COR2-koronagrafin kuvassa komeetan tuhoutuminen näkyykin selkeästi. Sen kirkkaus heikkenee hyvin nopeasti periheliohituksen aikana ja komeetta näyttää tuhoutuneen kokonaan kello 21.09.35 Suomen aikaa.

Nasan julkaiseman videon voit katsoa tästä linkistä.


Lisäys kello 8.30

Ainakin joitakin isompia kappaleita näyttäisi selvinnee periheliohituksesta, sillä LASCO C3 korongrafin kuvissa näkyy Auringosta pois päin liikkuva komeetta.

ESAn SOHO observatorion sivut ovat ilmeisesti erittäin suuren kuormitksen alla, koska ne vastaavat hitaasti tai eivät lainkaan. Tästä syystä aivan tuoreimman kuvan noutaminen on hieman vaikeaa.

Komeetta ISON periheliohituksen
jälkeen. Kuva ESA


Tuorein kuva löytyy osoittesta http://soho.esac.esa.int/data/realtime/c3/1024/latest.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti