lauantai 23. marraskuuta 2013

Mars-meteoriitti on omaa luokkaansa

Black Beauty on nimensä
mukaisesti hyvin tumma.
Kuva Wimedia Commons.

Vuonna 2011 Marokon aavikolta löytynyt 320 gramman musta meteoriitti (”Black Beauty”) on osoittautunut aikaisempia ikämäärityksiä vanhemmaksi. Nyt sen iäksi on saatu märitettyä noin 4,428±0,025 miljardia vuotta, kun aikaisempi tutkimus osoitti sen iäksi ”vain” 2,089±0,081 miljardia vuotta. Lisäksi meteoriitista on löydetty todisteita voimakkaasta geologisesta häiriöstä noin 1,712±0,085 miljardia vuotta sitten.

Ero määritysten välillä voi johtua osaksi siitä, että meteori on Mars-meteoriitiksi aivan omaa luokkaansa. Sen tyypiksi on määrittynyt breksia, siis kivimateriaalia, jossa on iskostunut korkeassa lämpötilassa useita eri-ikäisiä kiviä toisiinsa tulivuoritoiminnan seurauksena.

Pudotessaan NWA 7034 ja NWA 7033 hajosi ainakin viiteen osaan, joille jokaiselle on annettu eri tunnistenumeronsa.  Aikaisempi ikämääritys oli tehty 7034-kappaleesta ja uudempi 7033-kappaleesta. Tutkijat epäilevät, että myös 7034 on  aikaisempaa ikämääritystä vanhempi [3].

Marsista peräisin [4]olevia meteoriitteja tunnetaan 120 (21.5.2013 tilanne). Ne kuuluvat yleensä kolmeen tyyppiin, joita kutsutaan yhteisesti SNC-meteoriiteiksi (shergotiitit, nakhliitit ja chassingniitit)[1]. NWA 7034 ei kuitenkaan kuulu tähän ryhmään, vaan muodostaa aivan oman ryhmänsä ja siitä on havaittu alkalisia aineita kuten kalsiumia ja natriumia.

NWA 7034 meteoriitti sisältää myös aikaisempaa enemmän vettä. Sitä on havaittu 6000 ppm, mikä on vähintään kymmenkertaisesti se, mitä vesipitoisimmat SNC-meteoriitit ovat sisältäneet. Tämä merkitsee sitä, että vettä on ollut runsaasti läsnä kiven muodostuessa.

Tutkimukset jatkuvat ja tuskinpa Black Beauty on vielä paljastanut kaikkia salojaan.

Huomautukset

[1] SNC-meteoriitit ovat akondriitteihin[2] kuuluvia kivimeteoriitteja jotka muistuttavat basalttia tai muita syväkivilajeja (magmakiviä).  Näihin tyyppeihin kuuluvia meteoriitteja epäiltiin Mars-peräiseksi ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Tultaessa 2000-luvulle tutkijat olivat jo varmoja niiden alkuperän olevan Marsista. Marsista peräisin on myös oman ryhmänsä (OPX) muodostava Etelämantereelta Allan Hillsin alueelta löytynyt ALH 84001, josta aikoinaan epäiltiin löytyneen fossiloituneita nanobakteereita. Kolmas Mars-peräinen meteoriittiryhmä on basalttinen breksia (BBR).

[2] Akondriiteista puuttuu kivimeteoriiteille (kondriitit) tunnusomainen jyvämäinen rakenne, johtuen ainakin osittaisesta sulamisesta ja uudelleen kiteytymisestä. Akondriitteja on noin 8 % löydetyistä kivimeteoriiteista.  Akondriittien lähteinä pidetään asteroideja (Vesta), Kuuta ja Marsia.

[3] Meteoriitin iällä tarkoitetaan kulunutta aikaa sellaisesta tapahtumasta jossa uudelleen kiteytyminen on tapahtunut. ALH 84001 meteoriitin iäksi on määritetty 1,4 miljardia vuotta, nakhliitit ja chassingniitit ovat noin 1,3 miljardia vuotta ja shergotiitit ovat noin 157–575 miljoonaa vuotta vanhoja.

Meteoriitin avaruudessa Aurinkoa kiertävällä radalla ollessaan siihen törmäävä kosminen säteily aiheuttaa (jalokaasujen) atomiytimissä tunnistettavia isotooppimuutoksia ja aikajakson kesto (CRE) voidaan määrittää. Esimerkiksi nakhliiteilla CRE vaihtelee 0,5–19 miljoonan vuoden välillä.

Vanhojen putoamisten ajankohta voidaan myös määrittää. Kosmisen säteilyn vaikutus lakkaa kun meteoriitti päätyy maanpinnalle. Radioaktiivisten isotooppien puoliintuminen kertoo tutkijoille sen, kuinka pitkä aika putoamisesta on kulunut.

[4] Meteoriittien alkuperä ja ikä voidaan määrittää niissä esiintyvien alkuaineiden isotooppisuhteista ja niiden huokosiin jääneistä pienistä kaasurakkuloiden sisällön vastaavissa analyyseissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti